6 необичайни признака на дехидратация

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Всяко живо същество се нуждае от вода, за да оцелее. Изпотяването обаче, уринирането, повръщането или диарията могат да причинят прекомерна загуба на течност, допълнително увеличавайки на нуждата ви за течности и да ви накарат да се почувствате жадни.

Жаждата е най-очевидният знак, че сте дехидратирани.

Според MedlinePlus, дехидратирането не означава само, че тялото ви губи вода - това също означава, че губите електролити, като сол и калий, които помагат на тялото ви да функционира нормално.

Признаците на дехидратация обаче не винаги са толкова очевидни, колкото жаждата, затова ще ви споделим и шест изненадващи признака и симптоми.

Вижте и кои са те:

1. Лош дъх

Слюнката има антибактериални свойства, но дехидратацията може да попречи на организма да произвежда достатъчно слюнка.

"Ако не произвеждате достатъчно слюнка, можете да получите бактериален растеж в устата и един от страничните ефекти на това е лошият дъх", казва Джон Хигинс, професор по медицина в Тексаския университет и началник на кардиологията в Общата болница "Линдън Б. Джонсън" в Хюстън.

2. Сухата или зачервена кожа

„Много хора смятат, че хората, които са дехидратирани се потят повече, но всъщност, докато преминавате през различните етапи на дехидратация, страничният ефект е сухата кожа“, казва д-р Хигинс добавяйки, че кожата може да изглежда и зачервена.

3. Мускулни крампи

Когато тялото ви губи достатъчно течност, то не може да се охлади адекватно и това може да доведе до мускулни крампи, които могат да се случат по време на тренировка, особено при горещо време.

"Колкото по-горещо е, толкова по-вероятно е да получите мускулни крампи и това е от чист топлинния ефект върху мускулите", казва Хигинс.

Дори и в по-хладно време, дехидратацията е възможна, ако не пиете достатъчно течности докато тренирате. Хигинс твърди, че симптомите могат да са по-леки или да се появят по-бавно, но дехидратацията носи същите рискове, независимо от температурата.

4. Студени и топли вълни

Други симптоми на дехидратацията включват топли истудени вълни, което значи, че може да се изпотявате обилно, докато в същото време кожата ви е хладна на допир.

Треска може да влоши дехидратацията, защото колкото по-висока е температурата, толкова по-дехидратирни може да станете.

Ако температурата на тялото ви се понижи, то тази на кожата също ще се понижи и след това тя ще стане гореща, зачервена и суха на допир.

В този момент е важно да се охладите незабавно и да посетите лекар, съветва Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

Прилагането на лед, хладни компреси и преместването в хладна зона са краткосрочни стратегии, докато не посетите лекаря.

5. Глад, особено за сладко

"Когато сте дехидратирани, органите като черния дроб, които използват вода, може да изпитат трудности да освобождават гликоген и други вещества, така че в действителност да предизвикат глад за сладко", казва Хигинс.

Макар че може да ви се похапва и солена храна, апетитът към сладкиши е по-често срещан, защото тялото ви може да изпитва трудности с разграждането на гликогена, за да се освободи глюкозата в кръвта.

6. Главоболие

Както отбелязва "Medline Plus", дори леката дехидратация може да предизвика мигренозно главоболие.

Въпреки че различни фактори освен дехидратация могат да причинят главоболие, пиенето на пълна чаша вода и пиенето като цяло на повече течности през деня е лесен начин за облекчаване на болките от главоболието, ако дехидратацията е виновникът за нея. 


 

Коментари към "6 необичайни признака на дехидратация":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg