Няколко признака, че не пиете достатъчно вода

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене
Много по-склонни сме към дехидратация през зимните месеци, тъй като естествените признаци на дехидратация на нашето тяло често биват игнорирани.
 
Имайки предвид това е много важно да приемаме препоръчителното количество вода всеки ден (около 2.7 литра при жените и 3.7 литра при мъжете).
 
Ето и няколко признака, че не пиете достатъчно вода:
 
 
1. Главоболие
 
Мозъците ни са 80% вода. Когато сме дехидратирани, мозъчната тъкан губи вода, което от своя страна причинява главоболие. Дехидратацията също така намалява притока на кръв и кислород до мозъка, което може да разшири кръвоносните съдове и да предизвика подувания и възпаления. Следващият път опитайте да изпиете чаша вода, преди да посегнете към хапчетата за главоболие.
 
2. Сухи устни и кожа
 
В случай, че имате сухи устни или кожа, то най-вероятно не приемате достатъчно вода. Телата ни постоянно губят течности и ако не ги презареждаме кожата остава дехидратирана.
 
3. Тъмен цвят на урината
 
Неприятен, но много показателен знак, че не приемате достатъчно вода е по-тъмният цвят на урината. Телата ни изкарват токсините чрез урината и в случай, че сме дехидратирани има по-малко количество вода за изкарването им. Това от своя страна прави урината да изглежда по-тъмна.
 
4. Постоянна умора и липса на концентрация
 
Недостатъчният прием на вода може да предизвика електролитен дисбаланс в нервната система, което води до виене на свят и липса на концентрация. Подобно на това, дехидратацията може да доведе до чувство на постоянна умора, тъй като кръвообращението се забавя.
 
5. Винаги сте гладни
 
Телата ни изпитват трудности при разпознаването на това дали сме гладни или дехидратирани. Това се случва, защото хипоталамусът в мозъка може да обърка жаждата с апетит. В случай, че имате разнообразен и пълноценен хранителен режим, но все пак постоянно се чувствате гладни - помислете дали пиете достатъчно вода.

 

Коментари към "Няколко признака, че не пиете достатъчно вода":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg