7 ритуала на грижи към себе си за силно чувствителни хора

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Мнозина може би вярват, че силно чувствителните хора просто трябва да обръгнат и се закалят чрез житейски опит , но това не е вярно. Тези, които са силно чувствителни, съставляват около 20% от населението и имат чувствителност към сензорна обработка.

Хората с такава чувствителност са склонни да обработват и размишляват върху информацията по-задълбочено и забелязват повече от тези, които не я притежават. По този начин, те  могат лесно да се преуморят или пре-стимулират. Когато нещата станат твърде хаотични за дълго време, те могат да станат раздразнителни и да се оттеглят и усамотят (Източник.)

Характеристики на силно чувствителния човек:

Емоционално, такъв човек е чувствителен към емоциите на други хора и може да изглежда интровертен или срамежлив.

Физически, свръхчувствителните хора имат нисък толеранс към силни миризми, шум, хаос или ярки светлини.

В социален план, могат да бъдат както интровертни, така и екстровертирани, но много от тях се нуждаят от време насаме след социални взаимодействия, за да се възстановят.

Психологически,много от силно чувствителните хора се опитват да се защитят, бидейки сами често или като действат и се държат нормално. Първият вариант ги изолира, а вторият свръхстимулира.

По отношение на кариератате често пренебрегват повишенията. Това е така, защото те са склонни да се фокусират върху работата си, вместо да представят и промотират себе си. Те обаче са много съвестни служители и са склонни да изпълняват много задълбочена работа.

В духовно отношениесилно чувствителните хора имат по-голям капацитет за вглеждане в себе си и търсене. Това е една от най-добрите им силни страни, защото винаги търсят начини да растат и се развиват.

Ако това ви звучи познато, вие или някой, когото познавате, може да сте свръхчувствителен. Няма за какво да се притеснявате, не е необходимо да се закалявате или да ставате по-коравосърдечни. Просто трябва да се съсредоточите върху грижите за себе си. Ако се чудите дали може да сте такъв човек, можете да си направите тест тук.

Ето 7 ритуала на грижи за себе си, които могат да помогнат на свръхчувствителен човек да не се чувства претоварен и стресиран.

1. Йога, медитация или заземяване

 

Тези три практики ще помогнат на ума да се успокои и забави темпото и да се съсредоточи върху едно нещо. Това е идеално за хора, които са бомбардирани с различни стимули през целия ден. И трите практики могат да се случат по всяко време през деня. Най-добре е човек да открие кое време работи най-добре за неговия график и лични нужди.

Една обикновена йога тренировка е достатъчна, за да успокои ума и тялото. Същото може да се постигне с медитация или заземяване. При заземяването всичко, което трябва да направите, е да легнете на пода или на тревата и да усетите вибрациите на земята. Това ще доведе до емоционален и физически баланс.  Накрая, медитацията, особено внимателната медитация, намалява тревожността и стреса, които може да почувства свръхчувствителния човек в ежедневния си живот.

2. Сухото четкане

 

Сухото четкане включва естествена четка за баня или коса за четкане на тялото. Движенията с четка трябва да започнат от крайниците, не забравяйте да движите към сърцето. Това е отличен начин за премахване на мъртвите кожни клетки и за раздвижване на лимфната система.

За свръхчувствителните хора, сухото четкане осигурява много интензивно усещане, за да се съсредоточат. В известен смисъл е като друга форма на медитация. Докато акцентът е върху движенията на четката, за тях е по-лесно да забравят други външни стимули.

3. Баня с английска сол

 

Приятната релаксираща солна баня не само ще отпусне ума, но и мускулите. Много чувствителни хора носят напрежението от деня в цялото си тяло. И аз нося напрежението си в раменете, шията и челюстта. Това може да причини възпаление на мускулите. Солите на Епсом имат противовъзпалителни свойства, което ги прави идеални за вана в края на дългия ден.

4. Масаж или акупунктура

 

Един от тези два метода може да направи чудеса за тялото, ума и душата.

Един отличен масаж ще ви помогне да премахнете цялото напрежение в тялото. Това може да бъде и друга форма на медитация, при която човекът, който получава масажа, може да се съсредоточи върху целия стрес, напускащ тялото. Въпреки това, за тези, които не са напълно ок с докосването от някой друг, това може да не е най-добрият вариант.

Акупунктурата е форма на терапия, която използва много малки игли, за да помогне за въздействие върху нервите и мускулите. Въпреки че традиционната акупунктура се основава на чи-точки, много съвременни акупунктуристи са изключително добре запознати с мускулните групи и нервната система.

За тези, които не се страхуват от игли, акупунктурата може да бъде много релаксираща.

5. Водене на дневник

 

Записването също осигурява облекчаване на стреса за хора със свръхчувствителност. Може да бъде по-лесно да изхвърлите всички емоции и преживявания за деня, като ги запишете. Това повишава и настроението и помага на тялото да издържа на нови стресови фактори в бъдеще.

Чрез писане в дневник веднъж на ден, човек може да прочисти ума си. Това може да подготви силно чувствителния да бъде отново социално активен.

6. Хобита или занимания

Като отделят време да се насладят на лично хоби или занимание, чувствителните хора могат да се отпуснат и да се заредят отново с енергия. Занаятите, рисуването, скулптурата или всякакъв друг вид форма на изкуство са чудесен начин да се отпуснете и да изразите чувства. Ето защо арттерапията е толкова често срещана.

Това обаче не трябва да бъде само изкуство. Ако чувствителният човек харесва животните, той или тя трябва да прекара известно време с животни. Ако се радва на туризъм, той или тя трябва да отдели време за туризъм. Това ще помогне за поддържане на баланса в живота.

7. Време насаме

 

На свръхчувствителния човек му трябва време насаме. Няма как да се избяга от това.

Като свръхчувствителен човек имате  силна нужда често да се презареждате с време, прекарано насаме, да имате чести прекъсвания от различни стимулации и да получавате адекватен сън. Без тях може да се разболеете, да бъдете изключително раздразнителни и дезориентирани или да имате внезапни промени в настроението. Като чувствителен човек може да имате по-нисък праг на издръжливост от другите.

Това е напълно нормално. Всеки има нужда от време. Човек просто трябва да си го вземе.


 

Коментари към "7 ритуала на грижи към себе си за силно чувствителни хора":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg