Автоголове в храненето: глупави храни – глупави хора!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Мислиш и живееш така, както се храниш – факт.

Качеството, видът и количеството на храната до голяма степен определят психоемоционалното и менталното състояние на всяко същество. Какво „гориво” приехте днес? А как се зареждате обикновено?

Аз например, редом с невероятно сполучливата комбинация от банани и авокадо под формата на мус, добавих и малко храна „за душата”: ароматни свещи, музика, слънчеви бани... Не подценявайте грижата за себе си – от това зависи на каква енергия и на какъв живот ще се наслаждавате, изобщо - колко ще можете да давате и помагате, колко да възприемате... Правите го с колата си, а защо не и с тялото си?

Дори да не го осъзнавате, паметта и силата на мозъка се променя в зависимост от начина на хранене. Затова главната стратегия тук е да се изключат „глупавите” храни и да се заменят с по-подходящи – бъдете „смарт” не само по телефона!

 

На първо място с червен картон е месото, следвано плътно от наситените мазнини в бързото хранене от типа „Мак Доналдс” и Сие (чипс, пица, дюнери).
Единствената причина да ядете подобни нискокачествени продукти е... мононатриевият глутамат, овкусителите и разни други добавки. Излъгани сте още на стартовата линия, понеже „всичко е химия” и тялото ви реагира рефлекторно.

 

Втората група храни на невежото изкушение са захарните изделия. Втори като вид въздействие, но не и по значимост. Колкото повече ги държите в резерва, толкова по-добре. Естествено, че не може без сладко, ала защо да е рафинирано и превърнато в своеобразно лепило за червата и мозъка ви? Реторичен въпрос – няма защо, отново стигаме до извода за химическото пристрастяване. Дъвки, близалки и всеки друг вид „храна”, богата предимно на оцветители, нека си остане на скамейката. Вие продължавате напред – с техните здравословни заместители. Ако не можете да ги откриете, или ви мързи да мислите в следствие на прекомерната им употреба, или не отпускате достатъчно въображението си. Това е едно от главните предимства на здравословното хранене - развива въображението ви и виждате пропуснатите възможности. Например фурма на клечка, пълна с какаови зърна вместо костилка или сурови бонбони от смлени ядки и сушени плодове. Не само че стават лесно и бързо, но са и насищащо вкусни и полезни. Вместо високи на глутен и фруктоза продукти, употребявайте „сложни въглехидрати”, които ще позволят на мозъка ви да се поразмърда. Към „сложния” тип спадат: кафяв ориз, пълнозърнесто брашно, овесена каша, картофи и т.н.

 

И трето полувреме за коша, съвсем накратко: хидрогенерираните мазнини като маргарина, не само че се отразяват негативно на сърцето, но могат да попречат и на мозъчната функция. Запомнете: маргаринът полепва по кръвоносните съдове и не може да се усвоява правилно. Същото важи и за холестерола от животинските мазнини. Има съвсем достъпни студено пресовани масла, като зехтинa, който е най-популярен. А спомняте ли си за слънчогледа? Само че не за „чоплене”, а за готвене– суров! На кълнове или като шарлан овкусява всяка салата. Смлян с лимонов сок и подправки става като ядково кисело мляко. Има хиляди възможности.

 

Накрая нека не забравяме, че емоциите по време на хранене са също толкова важни. Търсете и създавайте подходяща атмосфера, за да живеете по-дълго и по-приятно. За да „играете“ адекватно.

 

Виж още:

Най-големите заблуди за здравословното хранене

Джусинг – най-модерната тенденция за здравословен начин на живот


 

Коментари към "Автоголове в храненето: глупави храни – глупави хора!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg