Борови ядки : 7 предимства и употреби

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Боровите ядки са често срещана съставка в сосовете песто и се отглеждат повече от 10 000 години. Намират се почти навсякъде по света, но само 18 вида борови дървета произвеждат достатъчно големи ядки, годни за консумация от човека. Един вид от тях са кедровите ядки. Те са малки по размер, но с богат вкус и и имат доста хранителни ползи. Например, ползите от кедровите и други борови ядки включват понижаване на холестерола, подпомагане здравето на очите и стабилизирането на настроението. Научете повече за ползите от борови ядки, като прочетете текста долу.

1. Понижаване на лошия холестерол

Ползите от борови ядки започват със способността им за понижаване на холестерола и отпушване на артериите. В действителност, изследванията непрекъснато показват намаляване на нивата на лош холестерал, когато ядките биват включени в диетата.

2. Помага за поддържане на здравословно тегло

В списъка на ползите от борови ядки е способността да поддържат здравословното тегло. Всъщност, изследователите открили, че тези, които редовно ядат кедрови ядки, имат по-ниско средно тегло, по-малка обиколка и по-ниско ниво на инсулинова резистентност.

Освен това, храненето с кедрови ядки доставя добра доза фибри, витамин Е, калций, магнезий и калий, които са свързани с цялостна, по-здравословна диета и може да помогне в отслабването. Пожънете успехи с борови ядки, като ги направите част от здравословната диета за отслабване.                                                                        

3. По-ниско кръвно налягане

Ползите от борови ядки продължават с възможността за понижаване на кръвното налягане. Това се дължи на факта, че яденето на кедрови ядки включва висока доза магнезий, което е свързано с по-ниски нива на кръвното налягане, както и с намален риск от инсулт.

Високото кръвно налягане може да доведе до различни сериозни здравословни проблеми, включително сърдечна недостатъчност, аневризма, намалена бъбречна функция и загуба на зрението. За да се избегне това, добавете кедрови ядки към вашата диета.

4. Спомагат за поддържане здравето на костите

Ползите от борови ядки се отразяват и на здравето на костите ви. Здравето на костите не е само в калциевия прием. Калцият играе роля, но важен е и витамин К. В действителност, за мъжете и жените с високи нива на вит. K2  е 65 процента по-малко вероятно да страдат от фрактури на костите вкл. и бедрената кост, според изследването Framingham Heart Study. В сравнение с хората, които имат ниски нива на К2.

Много хора смятат, че пиенето на мляко помага заздрави кости. Въпреки това, след преминаване на пастьоризацията, млякото става киселинно. Това води до ацидоза, която причинява на тялото ви алкална липса, често вкостите ви. Поради тази причина трябва да потърсите други източници на калций, както и други хранителни вещества, подобряващи здравето на костите, като витамин К.

В това отношение, храненето с борови ядки е уникално. Заедно с кашуто, боровите ядки са единствените два вида ядки с високи нива на витамин К.

5. Намаляват риска от някои видове рак

Магнезият в боровите ядки помага за намаляване риска от рак. Всъщност само една порция кедрови ядки дава 18% от препоръчителния дневен прием на магнезий. А диетите с високо съдържание на магнезий са свързани с по-нисък риск от няколко вида рак. Например на панкреаса, дебелото черво и др.

6. Подобряват здравето на очите

Както и с кейла –къдравото зеле, консумирането на кедрови ядки включва значително количество лутеин, който е известен като "витамина на очите". Вашето тяло не може да произвежда лутеин самостоятелно, така че можете да го получите само от храната, която ядете. Лутеинът, заедно със зеаксантина, помагат за предотвратяване както на макулната дегенерация, така и на глаукомата.

Всъщност, кедровият орех облагодетелства и онези, които вече са пострадали от макулна дегенерация. Те могат да спрат по-нататъшното увреждане, като ядат повече храни с лутеин, като кедровите ядки.

7. Стабилизиране на настроението

Предимствата на боровите ядки включват и стабилизиране на настроението, отново благодарение на съдържанието на магнезий. Магнезият може да бъде полезен за тийнейджъри и възрастни, които страдат от състояния като депресия и тревожност.

Проучване от 2015 г. установило, че подрастващи с депресия, които са увеличили приема на магнезий, са имали по-малко външно поведение, свързано с нарушения на настроението, като изблици на гняв.  Увеличаването на магнезия спомага и на възрастни, които страдат от депресия, както показват други проучвания.

 Храненето с борови/кедрови ядки има твърде много предимства, за да се игнорира. Използвайте ги и добавете ядките към диетата си днес! Можете да закусите с малка шепа от тях или да поръсите салатата си.


 

Коментари към "Борови ядки : 7 предимства и употреби":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg