Ето че вече е създадено питието, което обаче едва ли ще допадне на природозащитниците, понеже в разработката е използвана генномодифицирана съставка.
Американски учени са създали вино, което не причинява махмурлук.
Учени от университета на Илинойс са модифицирали масово използваните в производство на вино и бира дрожди Saccharomyces cerevisiae.
Модифицираните дрожди съществено подобряват питателната стойност на виното, а и наред с това допринасят за премахване неприятното сутрешно усещане след прекаляване с любимата напитка предната вечер.
Специалното вино е станало възможно благодарение на "геномен нож".
"Продуктите, чието производство включва ферментация – вино, бира и хляб, се правят с полиплоидни щамове дрожди. Това означава, че те съдържат многобройни копия на гени в генома. Досега беше трудно да се прилага генно инженерство в полиплоидни щамове, тъй като ако бъде променен ген в едно копие на генома, непроменено копие го коригира. Благодарение на новата система обаче ще можем да увеличим добрите качества на продукта и да отстраним лошите", посояват учените в сп. "Applied and Environmental Microbiology".
Така, се оказва, че дрождите могат да бъдат клонирани, за да се стимулира малолактичната ферментация, която прави виното пивко. Същевременно пък се предотвратява неправилната ферментация, предизвикваща отделянето на токсични вторични продукти, които могат да причинят махмурлук.
Вижте още:
По една малка чаша вино за здраво сърце
Скариди с пресен лук и бяло вино