Витамин С е необходим на организма особено в период на годината, когато се предпазваме или лекуваме настинки и различни грипови състояния.
Добре е обаче да знаем правилната мярка, защото прекалено високата доза витамин С може да причини повече вреда, отколкото полза.
Според диетолозите по време на повече усилия, стрес или вирус, е препоръчително да се засили, без да се надвишава прекалено, приемът на аксорбинова киселина.
Над 2000-25000 милиграма на ден от този витамин е дозата, която вече се превръща в токсична.
Според проучване, приемът на витамин C е най-ефективен при хора, които не получават достатъчно хранителни вещества чрез своя хранителен режим.
Необходимо е и правилният хранителен режим да осигурява достатъчно количество витамин C.
Тогава е хубаво да сме наясно и от кои храни можем да си го набавяме.
В една чаша портокалов сок например се съдържат около 50-75 милиграма витамин C, а във фреша от броколи има 100 милиграма, в този от червени чушки – 190 милиграма…
Важното е да се съобразяваме с необходимостта, която има нашият организъм от този витамин, спазвайки здравословното количество, което приемаме ежедневно.