Опитвали ли сте популярния напоследък френски сладкиш галет? Традиционно той е солен, но се появяват все повече варианти и с плодове. Плънката вече може да бъде изцяло по ваше желание! Ние избрахме да ви представим как се приготвя вусен галет с ягоди! Ето какво ви е необходимо:
За тестото:
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
150 гр. масло
1 яйце
1 ванилия
За плънката:
700 г пресни ягоди
1/2 ч.ч. захар
Приготвяне:
Брашното и захарта се смесват в купа. Добавя се студеното масло и се стрива с пръсти, докато се получи ронлива смес. След това се добавя и яйцето. До получаването на топка тесто се добавя и по малко вода. Когато е готово се прибира в хладилник за 1 час преди употреба.
Ягодите се нарязват и се добавя захарта, като плъннката се оставя да престои за 10-15 мин.
Тестото се разточва в кръг с диаметър в зависимост от големината на съда за печене. Поставя се върху хартия за печене и след това се добавя плънката. Краищата на тестото се завиват навътре и покриват част от плънката. Готовия галет се оставя в хладилника за около 20 мин.
Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна за 30-40 минути.
Можете да гарнирате с още ягоди, ядки и топка сладолед. Приятен апетит!