Власт! Какво е тя всъщност?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Във всеки човек е заложено онова зрънце желание за власт. Някои го надживяват, други цял живот копнеят то да покълне в тях и да се разгърне... Но колко от вас осъзнават какво всъщност е власт?

Ето една интересна теория по темата, на която попаднахме в lifehack.bg...

"Черната наука на манипулацията определя властта като способност да постигнете своето, да упражнявате своята воля. Фридрих Ницше казва, че у всички хора има вроден творчески импулс, който той нарича „воля за власт”. Тази воля за власт ни тласка да станем нещо повече от онова, което сме в момента, да изследваме границите, да събаряме стени.

...

Когато отхвърляме този свой инстинктивен стремеж, изпитваме смътно (а понякога и не толкова смътно) недоволство от себе си.

...

Ницше също казва, че властта и удоволствието са тясно обвързани.

Властта носи удоволствие.
Удоволствието на свой ред поражда чувство за власт. Погледнете собствения си живот. Когато действате с пълни сили, разкривате способностите си, вие се чувствате „властни” и сякаш не може да сбъркате. Спортистите наричат това чувство „навлизане в зоната“, където човек действа безупречно, където дългите години учение и пот най-сетне се отплащат.

Не забравяйте! Щастието се усмихва на подготвения.
Откъде черпи врагът своята власт? От вътрешни резерви на истинско самоуважение и увереност, или просто от униформата, която носи? Кое носи наслада на вашия враг? Можете ли да му „повлияете”, като предложите повече от любимите му удоволствия или просто като отрежете източника на удоволствие? Колко удобно ще бъде за вас, ако любимото „удоволствие” на врага се смята за „табу” според съвременните обществени норми? Накъде бяга врагът, когато се почувства „лишен от власт”? Към Библията или към бутилката? Към свещеника или към проститутката? Когато основата на властта му бъде разклатена, дали ще хукне към пистолета или към храстите?

Не забравяйте, Сун Дзъ ни учи винаги да оставяме на врага изход… та макар и само за да го причакаме там! Онова, което глупавият търси у другите, включително власт – умният го намира у себе си.

Петте основни източника на власт са:

Власт на обичта и уважението
Тази власт зависи от това доколко ви харесват останалите. Тя е истинска власт, произтичаща от хората, които държат на вас, подкрепят ви и ви следват от обич и вярност за разлика от онези, готови да ви целуват задника заради лични облаги или от страх.

Бележка: Попитайте дали е по-добре владетелят да бъде обичан, или да се боят от него, Макиавели отговаря, че е по-безопасно да се боят, защото в крайна сметка това дава на владетеля повече сигурност. По-нататък Макиавели напомня, че има голяма разлика между това да се боят от теб и да те мразят.

Власт на моркова
Властта на моркова (наричана още „власт на наградата) идва от вашата способност даманипулирате другите чрез раздаване на награди. При този вид власт вие контролирате „моркова”.
Пример: сектите предлагат обич и „семейство”.

Власт на тоягата
Властта на тоягата (наричана още „власт на принудата") идва от вашата готовност да размахвате „тоягата”, за да заплашвате и наказвате другите, от вашата способност да „напердашите” когото трябва.
Пример: водачът на секта ви отказва своята обич, докато не тръгнете в крак с останалите „избраници”. Понякога тоягата е просто сведение за друг човек, с което разполагате.

Друг път се налага да прибегнете към тояга в по- буквалния смисъл на думата.

Власт на експерта
Властта на експерта идва от вашите специални умения, уникални способности или конкретните сведения, които сте събрали или можете да си осигурите.
В криза – естествена или предизвикана от вас – вашият опит (специални умения и/или сведения) става внезапно търсен и вие „скромно” приемате каквото ви се полага.
Водач, който във време на хаос излиза напред с най-подходящия план (опит и/или оборудване), за да „прекрати безумието”, спада към тази категория.

...

Власт на положението
Властта на положението идва от факта, че на дадена личност единодушно е признато правото да дава команди и да изисква от другите. Например, всички ние сме съгласни, че полицаите имат властта да арестуват, а президентът да обявява война. Положението, което заемат – с наше съгласие – им дава тази власт. Затова властта на положението произтича и зависи от другите, които ви се „подчиняват”, защото вярват, че е техен дълг да признават вашето положение в обществената йерархия.

Съществуват обаче два коренно различни варианта на властта на положението.

Законна власт на положението
Тази власт произтича от това, че сте „спечелили” дадено положение или чрез някакъв изборен процес, или чрез всеобщо одобрение и с подкрепата на масите. Юлий Цезар спада към тази категория, но там е и Хитлер – и двамата „грабват” властта в „смутни времена” почти без съпротива, защото са обявени за „спасители”.

Фалшива власт на положението
От друга страна, фалшивата власт на положението идва просто от носенето на униформа. Тази униформа може да бъде какво ли не – от реалната военна, полицейска или жандармерийска униформа до онази нелепа шапка, която ви карат да носите в сектата, гангстерската татуировка или онзи всемогъщ бюрократичен печат, който размахвате като страховитата коса на Смъртта!

Никога не бъркайте власт с положение!
Митологията разказва, че Луцифер имал власт… но дали наистина е така? Заемал е положение на небесата. Но всяка получена власт можела да му бъде отнета – както и станало! – при първия каприз на един шизофреничен и сексуално потиснат шеф…., знаете за кого говоря!

Понякога наистина е по-добре да властваш в ада...
Всяка власт, зависеща от колата, която карате, ключа, който завъртате, униформата, която носите, бюрото, което ви дават отгоре, не струва и пет пари, защото отгоре могат да ви я отнемат когато си искат".
 


 

Коментари към "Власт! Какво е тя всъщност? ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg