Ако ви липсва топлото настроение на Коледа, защо не поканите коледния дух отново на гости в дома си като го „нагостите” с малко домашно изпечени меденки с глазура?
Винаги сме свързвали това време от годината с аромата на мед и канела и с онова усещане за радост и вълшебство. Заслужава си да си ги подарим отново, нали? Особено в студените зимни дни. Затова ето рецептата…
Необходими продукти:
250 г брашно
1 и 1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. мляно индийско орехче
1/4 ч. л. млян карамфил
1/4 ч. л. млян джинджифил
35 г краве масло
60 г захар
80 г мед
30 г (2 с. л.) прясно мляко
1 яйце
1 ч. л. какао по желание
За глазурата:
1/2 белтък
100 г пудра захар
Начин на приготвяне:
В купа се разбъркват брашното с подправките. А ако искате тъмно тесто, можете да добавите 1 ч. л. какао.
В малка тенджерка стоплете маслото, захарта, меда, млякото, докато захарта и маслото се стопят. Оставете сместа да се охлади.
Към брашното се добавя яйцето и охладеният сироп и се омесва с лъжица. След това се прехвърля върху набрашнена повърхност и се меси до еднородно тесто. Накрая се разточва – по-тънко за хрупкави меденки или по-дебело за по-меки меденки.
С формички се изрязват различни фигурки и се поставят в тава, застлана с хартия за печене. Фурната се загрява на 200 С и меденките се пекат 8-10 минути, в зависимост от дебелината на тестото.
Украсяват се с глазура, която се приготвя по следния начин…
Белтъкът се разбива на плътен сняг. Прибавя се 50 г пудра захар и всичко се разбива добре. След това се прибавя и останалата пудра захар и всичко се разбърква още един път. Сместа се прехвърля в шприц и меденките се украсяват с бялата глазура.
Да ви е медено, приятели!