Едни от най-интересните плодове, част 2

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Рамбутан, Nephelium lappaceum

/manager.co.th/

Вечнозелено тропическо дърво от вида Sapindaceae.

Рамбутанът е типичен плод за Индонезия и Малайзия. Среща се и в във Виетнам, Филипините, Шри Ланка и Индия.

Характерно е, че се бере само след като е напълно узрял върху дървото, тъй като не може да доузрява, след като бъде откъснат.

Вкусът му е сладък, съвсем леко киселеещ, доста наподобяващ грозде.

Счита се, че семето на плода може да бъде отровно в суров вид, затова обикновено се пече, след което се консумира.

Рамбутанът е богат на витамин С, съдържа мед, който помага за прочистване на бъбреците и за производството на червени и бели кръвни телца, фосфор и манган.

Кумкуат

/hogarutil.com/

Има вид на малки лимончета. Само в едно от тях обаче съдържанието на витамин С е достатъчно за 50 % от ежедневната потребност на човешкия организъм.

От тях се прави много вкусно сладко, което е било любимо лакомство на Александър Македонски.

Черимоя

/hecubanreuben.com/

Притежава уникален вкус и атрактивен външен вид.

Ароматният плод се нарича още златната перуанска ябълка, вирее в Андите над 1500 м надморска височина.

Ядлива част е сърцевина на узрелия плод – с кремав цвят и сладост, съчетаваща най-нежните и приятни вкусови нюанси на банан, ананас, манго и ягода.

Един плод съдържа 60% от дневната нужда от витамин С. Богата е и на витамините С, Е и В6, минералите калий, натрий, фосфор, калций, магнезий, аспарагинова и глутаминова киселина, лизин, тирозин и други полезни вещества.

В 100 г черимоя се съдържат около 75 ккал, 1,6 г белтъчини, 0,7 г мазнини, 18 г въглехидрати, 3 г фибри.

Трябва да се има предвид, че черните семена на черимоята са отровни, но не пречат на вкусовите и здравословните й качества.

Естествено узрялата черимоя е много вкусна, има фина обвивка и мека и нежна сърцевина.

Карамбола

/polzavred.ru/

Красивото и вкусно чудо на природата идва от горите на Индонезия. Нарича се още – звездният плод, заради формата, която придобива, когато се разреже на половина.

Има особен, леко тръпчив вкус, и се ползва към месни ястия и блюда с морски деликатеси.

Звездният плод е много сочен, а цветът му може да бъде срещнат в разнообразни вариации – от ярко зелен, през кайсиевооранжев до слънчево жълт.

Притежава високо съдържание на витамините от групата на В, фибри, калий, витамин С, бета-каротин.
 

Вижте още:

Едни от най-интересните плодове, част 1

Как да живеем по-здравословно


 

Коментари към "Едни от най-интересните плодове, част 2 ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg