Здравословната тайна за яденето на сирене

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Може би, защото сиренето  толкова често се сервира чувствено до бутилка вино, ние мислим за него като за развалящо диетата ни удоволствие. Но ето една невероятна новина:Оказва се, че сиренето е изненадващо добро за вас. Въпреки, че най-вероятно не искате да го ядете през цялото време, наистина, всеки вид сирене има някаква полза за здравето."Сиренето има протеини, калций, витамин D, В12, витамин А, рибофлавин, цинк и фосфор", обяснява Ким Ларсън, от Академията по хранене и диетология. Това го прави източник за набавяне на протеини и хранителни вещества за вегетарианците, прави го - и вкусна, питателна, и универсална съставка за останалата част от нас.

И това не е всичко: Някои сирена имат допълнителна полза за организма от пробиотиците в тях. "Това са живи, активни бактерии, които живеят в сирената и е доказано, че подкрепят здравето на червата", казва Ларсън.За да получите тези полезни бактерии, вие  трябва да консумирате сирена, които са били в процес на ферментация, които обикновено са по меки (например козе, синьо, и фета сирене).

 

В зависимост от конкретните обстоятелства около здравето ви, обаче, някои сирена може да са по-добър избор, отколкото в други. Ако, например следите вашите наситени мазнини и натрий  поради сърдечни здравословни проблеми, Ларсън казва, че вие вероятно ще искате да ограничите количеството  сирене, като цяло, и отлежалите, твърди сирена, по-специално (например пармезан) . Вие също трябва да избирате сирена с ниско съдържание на мазнини, когато е възможно. Това е така, защото тези сирена имат най-високи нива на наситени мазнини и натрий. Не се колебайте обаче да се отдадете на рикота, швейцарски, и маскарпоне сирена, които са с учудващо ниско съдържание на натрий.

За съжаление, пресните сирена, които имат най-малко натрий - рикота, швейцарските, изварата – имат и най-малко калций. Така че не се подлъгвайте по полу-меките и полутвърди категории сирена, които обикновено имат повече калций, но и с по-голямо количество натрий. Полумеките сирена включват любими видове като бри, хаварти и камембер. А чедър, швейцарските и Монтерей Джак са примери за полутвърди сирена.

 

Разбира се, един от най-големите проблеми с яденето на сирене е, че  то е наистина адски вкусно - и това ни кара да го ядем безкрай, като  поглъщаме далеч повече натрий, отколкото си представяме.

Препоръчва се възрастните да ядат по-малко от 2300 мг натрий на ден, но едно-единствно парче чедър съдържа около 170 мг , а чаша натрошено синьо сирене има над 1500 мг.Ето защо сиренето е храна, за която е от особено съществено значение да сте наясно, колко ядете. Ларсън препоръчва да използвате настъргани версии на любимите си сирена, защото така е по-лесно да се предпазите от прекалено преяждане с тях. По-острите сирена също така ще ви дадат повече вкус, без да се налага да използвате колкото от по-меките сирена.


 

Коментари към "Здравословната тайна за яденето на сирене":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg