Как да намалим калориите в ориза

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Ако обичате да си похапвате ориз, но и внимавате с калориите, които усвоявате, ето че вече има начин да се справите с това неудобство.

Според учени от Шри Ланка, ако оризът бъде сварен с лъжичка кокосово масло, а после поставен в хладилник за 12 часа, калориите в ориза намаляват драстично.

Направеното проучване спомага за борбата със затлъстяването, което е нарастващ проблем, особено в много развиващи се държави.

Така учение откриват, че увеличаването на резистентната скорбяла в ориза е нов подход към проблема.

Експериментът е направен с 38 вида ориз, за да се установи как може да бъде увеличена резистентната скорбяла в него.

Най-добри резултати се получили при добавяне на чаена лъжичка кокосово масло към водата за половин чаша ориз. След сваряването – от 20 до 40 мин, оризът трябва да престои в хладилник 12 часа.

С 10 пъти се увеличава несмилаемата скорбяла, като кокосовото масло, навлизащо в гранулите на скорбялата по време на готвене променя строежа им така, че храносмилателните ензими да не им въздействат.

Така се намаляват калориите, усвоявани от организма.

12-часовото охлаждане е много важно, тъй като разтворимата част от скорбялата, която се нарича амилоза, излиза от гранулите по време на желирането. Стига се до образуване на водородни връзки между молекулите амилоза извън зърната, като се превръщат в резистентна скорбяла.
 

Вижте още:

Вкусно ястие с ориз

Рецепта за кокосов ориз


 

Коментари към "Как да намалим калориите в ориза":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg