Как да си върнете мотивацията

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Имаме си една приказка – "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Колко е точна само! Кой друг, ако не ние самите, можем да си помогнем – да бъдем малко по-успешни, малко по-добри, малко по-щастливи. Всичко зависи от нас самите.


Човешко е обаче да изгубим понякога желанието си да вървим напред, да се справяме с това, което ни поднася живота. И отново сами можем да си възвърнем волята да го направим. Споделяме няколко техники, които помагат да се мотивирате сами!


1.Действайте, въпреки съпротивлението. Просто застанете на работното си място и започнете да си вършите работата, не се поддавайте на мързел и инертност. Откъснете се от всичко, което може да ви отвлече вниманието, игнорирайте появяващите се мисли за развлечения вместо за работа. Постарайте се да се захванете със задачите си веднага и поработете поне 10-15 минути. Обикновено този подход ни вкарва в работно настроение, спира разсейващите мисли и ни изпълва с енергията, която ни е необходима, за да си свършим работата. Както се казва, трудно е началото.


2. Възползвайте се от правилото за болката и удоволствието. Целта ви е да свържете бездействието с негативните последствия, а активността с позитивните. Можете да го направите по различни начини. Например, представете си колко дебели ще станете, ако продължавате да лежите на дивана и да се тъпчете с полуфабрикати, и колко стройни и секси ще бъдете, ако се размърдате и си направите упражненията за деня. Визуализируйте резултатите от вашите действия или бездействие в зависимост от това, с което искате да се захванете.


3. Определете си награда. Ако вместо да работите, предпочитате да се ровите в интернет, да гледате филм или да почетете хубава книга, то потиснете това желание в зародиш. Обещайте си, че ще изгледате така желания филм или ще поиграете на някоя компютърна игра(аз, например, обичам да чета криминални романи за отпускане) в края на деня, ако работата е изпълнена. Определете си такава награда, която ще си позволите с голямо удоволствие. Не си обещавайте, че ако работите, след две години ще сте милионер, това няма да "излъже" съзнанието ви на момента. Изберете си такава награда, която ще ви донесе наслада в края на работния ден.


4. Използвайте НЛП техники. Невро-лингвистичното програмиране е интересно направление в практическата психология или психологията на успеха. НЛП ще ви позволи да повторите успеха на други хора, като копирате техните мисли, убеждения и поведение. НЛП може да се използва и за повишаване на работоспособността и мотивацията към действия.


5. Разнообразете средата си. Обкръжението ви може да оказва сериозно влияние върху мотивацията ви. Редът, например, увеличава стремежа към ред в мислите и действията, докато безпорядъкът отвлича вниманието и демотивира. Ако искате да увеличите мотивацията си за работа, създайте си съответната околна среда. Премахнете от полезрението си всички излишни неща, направете работното си място такова, че да ви е приятено да работите. Поставете някъде на удобно място, така че да ги виждате, цитати за мотивация. Предупредете хората около вас да не ви смущават.

Нещата, за които не сме длъжни да даваме обяснения!


6. Пуснете си мотивираща музика. Помислете си каква музика ви прави активни и ви въодушевява за действия. Рок, техно, инструментална музика – пуснете си това, което лично на вас ви действа ентусиазиращо и ви прави активни. Ако досега не сте го правили, експериментирайте коя е музиката, която ще ви направи дейни. Силата на звука също трябва да е нещо, което ви създава усещане за комфорт – дали ще е по-силна или по-слаба, вие определете.


7. Поставете си цел и си я представете. Наличието на ясно определена цел и липсата на съмнения и колебания служат като отлично мотивационно средство. И обратното, липсата на цел демотивира и води до склонност към мързел. Без цел дори енергията ви ще изчезне. Известно е, че определянето на цел и преследването на конкретни резултати помага да съсредоточите вътрешните си ресурси в постигането им, ставате съсредоточени и внимателни. Затова е важно да си поставяте цели във всеки аспект от живота ви.


8. Изберете си това, което ви е интересно. Много е трудно да се мотивирате за работа, която ви е съвършено безинтересна. Всъщност едно от най-неприятните неща е всеки ден да вършите нещо, което не харесвате и не искате. Знаем, че понякога обстоятелствата ни принуждават да се занимаваме с неща, които не обичаме. Потърсете начин обаче да намерите това, което ще ви радва и ще ви е много по-лесно да си вършите всекидневните задължения. Тогава няма и да има нужда да работите кой знае колко над мотивацията си.


9. Движете се повече. Мързелът увеличава мързела, а продължителното бездействие води до намаляване на енергията ви и активността ви като цяло. Особено много от бездействието страда именно мотивацията ви и ще ви бъде много трудно да се заставите да работите след период на застой. Редовната физическа активност увеличава стремежа да вършите полезни неща. С физическата активност се повишава и самоувереността, креативността, започвате да действате по-ефективно.


10. Превърнете работата в навик. Това засяга не толкова работата, която трябва да свършите, но и всички ваши ангажименти. Постарайте се да превърнете редовната работа в своя привичка, която да свършите през определеното време и след това да си почивате. Направите ли го, ще ви бъде много по-лесно да седнете на бюрото и да си свършите работата, мислите ви ще витаят около важните дела. 


 

Коментари към "Как да си върнете мотивацията":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg