Как се правят мекици

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Никой не може да готви като баба! Като моята, като твоята, като неговата... Затова техните рецепти трябва да бъдат грижливо пазени и повтаряни с много любов. За да може един ден и нашите внуци да кажат: „Никой не може да готви като баба!“

Днес решихме да ви припомним за онези вкусни сутрини на село, когато още преди петелът да е закукуригал, пухкавите мекици вече ни чакаха на масата. О, да, пухкавите мекици на баба с мас, домашно сладко от ягоди и липов чай!

Ето рецептата.

Необходими продукти:

1 яйце
3 ч. чаши бяло брашно
1 с. лъжица суха мая
1 щипка сол
2 щипки захар
1 ч. чаша хладка вода
1/2 с. лъжица разтопена мас

Начин на приготвяне:

Смесвате всички продукти, докато се получи меко тесто. Оставете го да втаса за около 1 час, но ако приготвите тестото от предната вечер, още по-добре. Изсипете 2-3 лъжици свинска мас в тиган и нагорещете. Ако не искате мекиците ви да миришат на мас, нищо не пречи да използвате олио. Когато мазнината е достатъчно гореща, започнете да режете парчета от тестото, с големината на кайсия и разтеглете с ръце от всичките му краища. Поставете в мазнината и обръщайте, докато станат златисти. Това е.

Сега събудете всички вкъщи и се насладете на един прекрасен и безгрижен ден... Също както, когато бяхме малки.

Мекици

така гониш
лошите сънища

ставаш по здрач
в кладенче от брашно
да удавиш нощта
да втаса тестото
да набъбва градът
да погледаш
дали с олиото
ще позлатее денят

Анита


 

Коментари към "Как се правят мекици":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg