Обичате ли суши? А как го ядете – с помощта на клечки? Може би ви се е случвало да тръгнете с компания на ресторант, да изберете суши и …да ви е неудобно да го ядете, защото не се справяте много добре с клечките.
Ето една новина, която не е за пренебрегване, ако обичате да похапвате японските вкусотийки – няма нужда да ядете сушито с клечки, то се яде с ръце. Само сашими е предназначено за хранене с клечки.
Нигири суши, на което можем да се насладим и у нас, е предназначено да се взима с ръце, твърдят японските учители.
Единственото, за което трябва да се погрижите, е добре да си измиете ръцете. Има и още няколко стъпки, които ви гарантират, че ще се нахраните според японските традиции.
Например, потопете рибата в соевия сос, не ориза. Оризът ще абсорбира твърде много сос, което пък ще ви даде твърде солен вкус, а и хапката може да се разпадне, преди да я лапнете.
Японските учители казват, че първото, което трябва да докосне езика, е рибата. И трето, изяжте хапката наведнъж, не опитвайте да я отхапете наполовина.
Звучат като съвсем дребни промени в начина на ядене, но всъщност са тънкости, които гарантират още по-голяма гурме наслада от екзотичната за нас японска кухня.