Всички знаем, че захарта не е толкова полезна за нас, но малцина устояват на сладките изделия като шоколад, торти или пък кексче.
Колко вредна обаче е захарта за нашата кожа и тела?
За да отговорим на този въпрос направихме малко проучване и за жалост новините никак не са добри.
Ето и някои от негативните ефекти, които захарта може да има върху кожата ни:
1. Възпаления
Когато ядем храни богати на захар, телата ни пренасочват всички усилия, за да ги разградят, което възпалява кожата.
Ето какво се случва от научна гледна точка: Когато попадне в тялото, захарта се превръща в глюкоза, която моментално се "закача" за колагенът - протеинът, който е отговорен за еластичността на кожата.
С времето, захарта нарушава функцията на колагена и в следствие на това той губи свойството си да поддържа кожата здрава, което се изразява в линии и бръчки по нея.
2. Уврежда я
Това е една от най-очевидните причини, че захарта е изключително вредна за кожата.
Телата ни произвеждат три типа колаген, от които тип 1 е най-уязвим и тип 3 е най-силен.
Глюкозата не само пречи на работата на колега, но също така го отслабва като превръща тип 3 в тип 1.
Това от своят страна кара кожата да остарява по-бързо и я прави по-уязвима към външни фактори като слънчевите лъчи и мръсотиите.
3. Дехидратира
Колкото повече захар приемате, толкова повече вода трябва да пиете.
Захарта дехидратира кожата, тъй като изсмуква водата от кожните клетки, което я оставя неподхранена, суха и предразположена към бръчки и по-бързо остаряване.
Как да се справите с проблема?
Знаем, че премахването на захарта от хранителния режим може да е доста предизвикателно за повечето от нас.
В случай, че не можете, е добра идея да се заредите с много антиоксидантни храни, които ще предотвратят вредните ефекти на захарта върху колагена и кожата.
Например, за всеки един шоколад, който изядете си хапнете и един портокал.
Колкото повече прием на витамин Ц и Е имате (които се намират в пресните плодове, зеленчуци и ядки), толкова по-големи шансове имате да защитите кожата си от разрушителните ефекти на захарта.