Какви са ползите от червеното вино?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене
Червеното вино е много богат източник на биологично активните и мощни антиоксиданти известни като полифеноли.
 
Те имат подмладяващи и имуностимулиращи свойства, а също така защитават клетките от вредното въздействие на кислородните радикали.
 
Учените смятат, че нормата за употреба на вино е от една до максимум три чаши заедно с храната.
 
За жените се препоръчва това количество да е до максимум 150 милилитра, тъй като в червеното вино се съдържа мелатонин, който е естествено лечебно средство срещу появата на бръчки. 
 
Ето и някои от неговите най-полезни ефекти за нашето здраве:
 
1. Има същия ефект като да сте прекарали един час във фитнеса
 
Червеното вино съдържа антиоксиданти и нещо наречено „ресвератрол“, което се съдържа в люспите на червеното грозде. Смята се, че той е превантивен антиоксидант срещу рак и сърдечни заболявания. 
 
Ресвератролът също така е химично съединение, който учените открили, че дава енергия, подобрява сърдечната фукнция и заздраява мускулите, когато бива тестван върху мишки.
 
Според техните открития ресвератролът показва резултати подобни на тези, които ще видите след интензивна тренировка.
 
Други проучвания също така показват, че червеното вино може да предотврати кръвни съсиреци, да намали нивото на холестерол и да подобри мозъчната функция.
 
Важно е да отбележим, че тези ефекти се наблюдават след консумацията на една чаша вино и не е добре за здравето, ако консумирате повече от това количество на ден.
 
Е, според тези твърдения смеем да кажем, че няма нищо лошо във вечерната чаша с вино – здравословно е, натурално е и е добро за вас в умерени количества, разбира се.
 
2. Контролира нивата на кръвна захар
 
Редица проучвания показват, че хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино докато вечерят, имат много по-ниски нива на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода или други течности по време на вечеря. 
 
Това не е първото проучване, което открива, че виното има добър ефект върху кръвната захар и дори може да предотврати развитието на този тип диабет. Ефектът се дължи на високата концентрация на полифеноли в отпускащата напитка, които вече знаете са изключително полезни за човешкото тяло.
 
3. Удължава живота
 
Учени от Харвард открили, че ресвератролът, за който ви разказахме може да бъде в състояние да съживи клетките, които ни предпазват от заболявания и да предотврати химични съединения в кръвта, които пречат на производството на инсулин. Той също такапредпазва сърцето и артериите от действието на наситените мазнини в храните, които приемаме
 
Изследователите направили тестовете върху мишки и установили, че тези, на които било давано вино живели до два пъти по-дълго сравнено с мишките трезвеници. 
 
Мисля, че това са прекрасни новини за всички нас, които обичат да се наслаждават на чаша вино след дълъг и изтощителен работен ден.

 

Коментари към "Какви са ползите от червеното вино?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg