Ммм... Какво ще кажете да захаросате неделната си сутрин?
Ако сте изкушени от това предложение, пробвайте тази вкусна рецепта за карамелизирани ябълки, която избрахме специално, за да направим деня ви по-сладък!
Необходими продукти:
10 малки ябълки – добре е да са червени.
1/4 чаена чаша глюкоза
1 ч. ч. захар
1/2 чаша течна сметана
2 с. л. краве масло
2 ч. л. сок от касис
Начин на приготвяне:
Измийте и под подсушете добре ябълките, след което махнете дръжките им и на тяхно място забодете дълги клечки.
Сипете захарта и глюкозата в дълбока тенджера и започнете да загрявате на котлона докато сместа се карамелизира. Важно е в началото самото начало да не бъркате сместа, за да не се получат бучки.
След това загрейте сметаната, докато стане почти гореща. Махнете тенджерата с карамелизираната захар от котлона и започнете да сипвате сметаната на тънка струя като не преставате да бъркате.
Върнете тенджерата на котлона, добавете маслото и на слаб огън бъркайте постоянно, докато сместа стане хомогенна. След като я махнете от котлона, добавете сока от касис.
Потопете всяка ябълка в горещия карамел и я оставете да престои за около 20 минути върху хартия за готвене.
За направите получения разкош още по-разкошен, можете да го украсите със захар на кристали, смлени орехи и канела! Просто смесете трите съставки в съд и потопете долната част на всяка ябълка в получената консистенция.
И готово! Вече можете да си оближете пръстите и да пренесете в детските години!