Италианците не са добри само във въртенето на пасти и пици. О, те имат още много вкусотийки, с които да ни изкушат. Дори салатите им са божествени – като тази страхотна рецепта за картофена салата с прошуто и рукола, например!
Необходими продукти:
6 картофа
100 г прошуто
голяма шепа бейби рукола
1 ч. л. счукан чесън
2 с. л. дижонска горчица
4 с. л. майонеза
4 яйца
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Кипнете в тенджера подсолена вода. Разделете картофите на четвъртини и варете 10 мин. или до омекване.
Сложете яйцата в тенджера във вода на стайна температура и варете на среден огън 15 мин.
Докато картофите и яйцата се варят, подредете прошутото върху тавичка за печене, постлана с хартия. Печете на среден огън докато стане хрупкаво, а след това оставете да се охлади 10 мин.
Отцедете картофите и оставете да се охладят 30 мин.
Махнете яйцата от котлона и сложете в студена вода. Обелете ги и заделете. Натрошете хрупкавото прошуто на парченца.
Смесете майонезата с горчицата, счукания чесън и смления черен пипер на вкус в голяма салатена купа.
Прибавете руколата, охладените картофи и половината прошуто в сместа с горчица и майонеза, докато се покрие всичко с нея.
Нарежете твърдо сварените яйца на четвъртини и подредете върху салатата. Поръсете с прошуто, останала рукола и допълнително смлян черен пипер отгоре за украса.