Похапването на зеленчуци се счита за един от най-здравословните навици – за поддържане на нормално тегло, за зареждане на организма с ценни хранителни вещества.
Има обаче зеленчуци, които влияят и се усвояват по-добре, когато са преминали през топлинна обработка.
Доматите например са доста полезни сготвени, защото тогава организма получва повече от полезният ликопен в тях. Освен това е и по-лесно усвояем от организма.
Ако не готвите с повече мазнини, така ще дразните и по малко стомашната лигавица.
Броколи хапвайте по-добре, когато са сурови, или леко запарени, за да заредите организма с много полезното в тях вещество сулфорафан.
Морковите както и доматите са по-полезни, когато са преминали през печката.
Най-полезни са варени или печени.
Тогава техните нива на бета каротин се повишават, а организмът си ги набавя по-добре.
Червените чушки са най-полезни, когато са сурови.
Те съдържат изобилно количество витамин C, който обаче намалява от топлината.
Зелето е най-полезно сготвено.
Най-добре е да се консумира задушено или бланширано. За да се усвоят витамините, които съдържа, както и лутеина и фолиевата киселина.
Спанакът е най-полезен, когато е суров.
Този зеленчук е богат на много полезни за функционирането на организма вещества.
Има високо съдържание на калий, витамини A и C, калций, магнезий, фолиева киселина, манган, лутеин.
Брюкселското зеле е много полезно предимно сготвено, задушено или сварено.
Тогава се усвояват по-добре глюкозинолати, витамин С, В6 и фолиевата киселина.
Вижте още:
Подобрете пигментацията на устните
5 навика на жените с красива кожа и коса