Кои зеленчуци да ядем сготвени

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Похапването на зеленчуци се счита за един от най-здравословните навици – за поддържане на нормално тегло, за зареждане на организма с ценни хранителни вещества.

Има обаче зеленчуци, които влияят и се усвояват по-добре, когато са преминали през топлинна обработка.

Доматите например са доста полезни сготвени, защото тогава организма получва повече от полезният ликопен в тях. Освен това е и по-лесно усвояем от организма.

Ако не готвите с повече мазнини, така ще дразните и по малко стомашната лигавица.

Броколи хапвайте по-добре, когато са сурови, или леко запарени, за да заредите организма с много полезното в тях вещество сулфорафан.

Морковите както и доматите са по-полезни, когато са преминали през печката.

Най-полезни са варени или печени.

Тогава техните нива на бета каротин се повишават, а организмът си ги набавя по-добре.

Червените чушки са най-полезни, когато са сурови.

Те съдържат изобилно количество витамин C, който обаче намалява от топлината.

Зелето е най-полезно сготвено.

Най-добре е да се консумира задушено или бланширано. За да се усвоят витамините, които съдържа, както и лутеина и фолиевата киселина.

Спанакът е най-полезен, когато е суров. 

Този зеленчук е богат на много полезни за функционирането на организма вещества.

Има високо съдържание на калий, витамини A и C, калций, магнезий, фолиева киселина, манган, лутеин.

Брюкселското зеле е много полезно предимно сготвено, задушено или сварено.

Тогава се усвояват по-добре глюкозинолати, витамин С, В6 и фолиевата киселина.

Вижте още:

Подобрете пигментацията на устните 

5 навика на жените с красива кожа и коса


 

Коментари към "Кои зеленчуци да ядем сготвени ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg