Кои плодове и зеленчуци са подходящи за диета през ноември?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Здравословното хранене включва консумация на много сезонни плодове и зеленчуци всеки ден. Сезонните плодове и зеленчуци не само са по-евтини, но и са важни за добро състояние на тялото, защото му осигуряват необходимите витамини и минерали за съответния период от годината. През ноември специалистите съветват задължително да консумираме: ябълки, моркови, броколи, червено цвекло, целина, спанак и гъби. За да включите всички тези продукти в менюто си, се нуждаете от  четири вкусни, бързи и лесни ястия за слабо и здраво тяло. А ето и рецептите.   

 

Фреш от есенни плодове и зеленчуци. Продуктите се измиват добре и се обелват корите. Сигурно ще си кажеш, че повечето витамини са концентрирани в кората и няма нужда от белене, но повечето пестициди и нитрати също са концентрирани там. Съветваме те да ги обелиш, ако ябълките и морковите ти не са домашни.

Продукти за две чаши:

2 ябълки

2 моркова

1 лимон.

Това е засищащ, адски полезен фреш, който е диетичен и помага за по-бързото и качествено отслабване. С тази рецепта ще си набавиш: Витамин А, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, E, K, P иPP. Това определено е добра причина да отделиш 10-15 минути от времето си.

 

 

Омлет с броколи, домат и сирене. Високо енергийна и полезна закуска, която ще ти даде сили чак до обяд. Не се сещаме за по-лесен начин да включиш броколите в менюто си.

Продукти за една порция:

3 яйца

150 гр. броколи

½ домат

100 гр. сирене

1 с.л. масло

Сол

Измий броколите и ги свари за 5 минути. Разбий яйцата и към тях прибави ситно нарязан домат, сирене и сол. Разтопи маслото в тиган на умерен огън и изсипи сместа, като прибавиш и броколите. Запечи от едната страна до готовност, след което обърни за малко и от другата.

 

 

Салата от червено цвекло, моркови и целина. Невероятна комбинация от класически български вкусове. Това е перфектна салата за обяд, без излишни съставки и подправки. Тази невероятно полезна комбинация не само ще ти осигури тонус и енергия, но и тънка талия.

Продукти за 4 порции:

2 малки глави червено цвекло

2 големи моркова

1 средна глава целина

Орехи, слънчогледови семки, ленено семе по желание

½ сок от лимон, зехтин, сол

Измиваш, обелваш и настъргваш на ренде продуктите. Ако искаш да получиш по-разчупен вкус можеш да добавиш смлени орехи, слънчогледови семки и ленено семе – смлени за по-лесно храносмилане. Подправи със сол, зехтин и сока на половин лимон. Полученото количество салата можеш да съхраняваш в хладилника за няколко хранения, но само ако не е подправена предварително.

 

 

Кафяв ориз със спанак, гъби и пиле. Тази диетична, лека и здравословна рецепта е идеален вариант за вечеря. Вкусовете балансират перфектно между модерната и традиционната кухня. Гарантираме, че ще се влюбите в тази рецепта.  

Продуктиза 6 порции:

400 гр. пилешко месо – по предпочитание

1 ч.чаша кафяв ориз

500 гр. спанак

100 гр. печурки

1 връзка пресен лук

1 с.л. зехтин, джоджен (пресен по възможност), сол, черен пипер

 Кафявият ориз се измива и се сварява – за кафяв ориз съотношението ориз - вода е 1 към 4. Пилешкото също се измива и се подправя със сол и черен пипер. Лукът, спанакът и печурките се почистват и нарязват. Когато оризът е готов, можеш да загрееш зехтин в голям тиган. Задуши лука с малко вода. След 3-4 минути прибави и пилешкото, отцедения ориз, спанака и печурките. Подправи със сол, черен пипер и джоджен. Запържи до готовност на месото и… готово! Бон Апети!

 

 

Вижте още:

8 храни за секси и плосък корем

Как се отслабва с хранене?


 

Коментари към "Кои плодове и зеленчуци са подходящи за диета през ноември?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg