Здравословното хранене включва консумация на много сезонни плодове и зеленчуци всеки ден. Сезонните плодове и зеленчуци не само са по-евтини, но и са важни за добро състояние на тялото, защото му осигуряват необходимите витамини и минерали за съответния период от годината. През ноември специалистите съветват задължително да консумираме: ябълки, моркови, броколи, червено цвекло, целина, спанак и гъби. За да включите всички тези продукти в менюто си, се нуждаете от четири вкусни, бързи и лесни ястия за слабо и здраво тяло. А ето и рецептите.
Фреш от есенни плодове и зеленчуци. Продуктите се измиват добре и се обелват корите. Сигурно ще си кажеш, че повечето витамини са концентрирани в кората и няма нужда от белене, но повечето пестициди и нитрати също са концентрирани там. Съветваме те да ги обелиш, ако ябълките и морковите ти не са домашни.
Продукти за две чаши:
2 ябълки
2 моркова
1 лимон.
Това е засищащ, адски полезен фреш, който е диетичен и помага за по-бързото и качествено отслабване. С тази рецепта ще си набавиш: Витамин А, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, E, K, P иPP. Това определено е добра причина да отделиш 10-15 минути от времето си.

Омлет с броколи, домат и сирене. Високо енергийна и полезна закуска, която ще ти даде сили чак до обяд. Не се сещаме за по-лесен начин да включиш броколите в менюто си.
Продукти за една порция:
3 яйца
150 гр. броколи
½ домат
100 гр. сирене
1 с.л. масло
Сол
Измий броколите и ги свари за 5 минути. Разбий яйцата и към тях прибави ситно нарязан домат, сирене и сол. Разтопи маслото в тиган на умерен огън и изсипи сместа, като прибавиш и броколите. Запечи от едната страна до готовност, след което обърни за малко и от другата.
.jpg)
Салата от червено цвекло, моркови и целина. Невероятна комбинация от класически български вкусове. Това е перфектна салата за обяд, без излишни съставки и подправки. Тази невероятно полезна комбинация не само ще ти осигури тонус и енергия, но и тънка талия.
Продукти за 4 порции:
2 малки глави червено цвекло
2 големи моркова
1 средна глава целина
Орехи, слънчогледови семки, ленено семе по желание
½ сок от лимон, зехтин, сол
Измиваш, обелваш и настъргваш на ренде продуктите. Ако искаш да получиш по-разчупен вкус можеш да добавиш смлени орехи, слънчогледови семки и ленено семе – смлени за по-лесно храносмилане. Подправи със сол, зехтин и сока на половин лимон. Полученото количество салата можеш да съхраняваш в хладилника за няколко хранения, но само ако не е подправена предварително.

Кафяв ориз със спанак, гъби и пиле. Тази диетична, лека и здравословна рецепта е идеален вариант за вечеря. Вкусовете балансират перфектно между модерната и традиционната кухня. Гарантираме, че ще се влюбите в тази рецепта.
Продуктиза 6 порции:
400 гр. пилешко месо – по предпочитание
1 ч.чаша кафяв ориз
500 гр. спанак
100 гр. печурки
1 връзка пресен лук
1 с.л. зехтин, джоджен (пресен по възможност), сол, черен пипер
Кафявият ориз се измива и се сварява – за кафяв ориз съотношението ориз - вода е 1 към 4. Пилешкото също се измива и се подправя със сол и черен пипер. Лукът, спанакът и печурките се почистват и нарязват. Когато оризът е готов, можеш да загрееш зехтин в голям тиган. Задуши лука с малко вода. След 3-4 минути прибави и пилешкото, отцедения ориз, спанака и печурките. Подправи със сол, черен пипер и джоджен. Запържи до готовност на месото и… готово! Бон Апети!
Вижте още:
8 храни за секси и плосък корем
Как се отслабва с хранене?