Няма нищо по-приятно от неделен сладкиш, приготвен за любимите хора и изяден заедно с тях в леглото и компанията на хубав филм. Ето защо ви предлагаме една страхотна рецепта за лешников чийзкейк, с която, уверяваме ви, ще направите този ден по-слънчев и топъл.
Необходими продукти:
-
120 гр. какаови бисквити (аз използвам „Закуска“)
-
100 гр смлени печени лешници
-
3-4 супени лъжици какао
-
80 гр разтопено краве масло
-
200 гр натурален шоколад
-
400 гр крема сирене
-
240 гр заквасена сметана
-
150 гр пудра захар
-
2 супени лъжици брашно
-
4 яйца на стайна температура
Начин на приготвяне:
С помощта на блендер смелете бисквитите, а след това и лешниците. Смесете ги в дълбока купа заедно с 2 супени лъжици какао и разтопеното масло. Разбъркайте добре до получаване на лепкаво тесто. Намаслете дъното и стените на подходяща тортена форма и изсипете тестото в нея като притискате с дървена шпатула, за да се получи равномерен блат. Слага се в хладилник за 30 минути или в камерата за 15.
Загрейте фурната на 180 градуса. Натрошете на малки парченца шоколада и го разтопете на водна баня. С помощта на миксер разбийте крема сиренето до получаване на пухкав крем и към него добавете заквасената сметана, захарта и яйцата, едно по едно. След това брашното, останалото какао (1-2 супени лъжици) и най-накрая разтопения шоколад. Всичко се разбърква много добре, за да не остават бучки. Сместа се излива върху блата, а тортената форма се обвива с 4-5 слоя алуминиево фолио. Формата се поставя в дълбок съд, в който се налива вода около два пръста и се пече около 50-60 минути. В края трябва да бъде опечено, но при разклащане в средата трябва да бъде като желе.
Когато чийзкейка е готов се изважда и се оставя да се охлади, след което се поставя в хладилника за една нощ, за да стегне напълно. Накрая може да поръсите чийзкейка отново с едро смели лешници или пудра захар.