Лувъра в Абу Даби: Музеят на щастието

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

Лувъра в  Абу Даби „плува” във водата на Арабския залив.Foto courtesy of TDIC. Архитект: Ателие Жан Нувел

Един музей в морето. И върху парче земя - Саадият, което на арабски означава "остров на щастието". Лувъра в Абу Даби е "медина", проектирана от топ архитекта - "Жан Нувел", с купол с диаметър 180 метра, съставен от 7850 посребрeни звезди ...

4,500 неонови светлини, свързани към стоманената конструкция, правят купола видим в нощното небе на Абу Даби. Снимката е предоставена от Abu Dhabi Tourism & Culture Authority. Архитект: Ателие Жан Нувел

Лувъра в Абу Даби, "Дъжд от светлина" ©Лувър Абу Даби Фотография Роланд Халб

Впечатляващ е и големия вътрешен площад, с дърво, издълбано от Джузепе Пеноне, еквивалента на пирамидата в Парижкия Лувър. Във вътрешността , в момента са разположени повече от 600 произведения на изкуството, на 6400 квадратни метра. Какви са разходите за строителство? По неофициални данни, говорим за 600 милиона евро.

Лувърът в Абу Даби се ражда като проект през 2007 г. На 11 ноември 2017 г. е отворен за посетители: 5000 присъстващи през първия уикенд. Най-новият музей в света вече има дълъг списък с чакащи.

Някой го определят като"новата велика игра на изкуството със среща между Запада и Изтока". Цитатът е геополитически и исторически: препратката е към първата "голяма игра", тази в Азия, между местните империи (преди всичко индийската) и европейската (английска и руска) от деветнайсети век, които искат да разделят и колонизират света.

И така, най-посещаваният музей в света (всъщност Парижкият Лувър) е продал марката си на Арабските емирства (говори се на цена: един милиард евро) до 2037 г., с предоставени  произведения от 13 френски музея. Местните "мениджъри" смятат да увеличат колекцията.

Ай Вейвей Фонтан на светлината (2016) © Лувъра Абу Даби Фотография Марк Домаж

Но какви съкровища съдържа Лувъра в Абу Даби? Всякакви: от египетско и африканско изкуство до италианския Ренесанс. Зала подир зала се минава през Изида,” La Belle Ferronière”, която Леонардо да Винчи е нарисувал за краля на Франция, от глава на Сократ до тяло на Буда, от свещените християнски реликви донадгробни стели (паметници) на видни арабски личности ......

Лувъра Абу Даби, вътрешен изглед © Лувър Абу Даби Фотография Роланд Халб

Арабският Лувър посвещава и зала на свещените текстове: индийската Калпа-сутра, Корана, френска готическа библия и еврейската Тора.

В отговор на онези, които говорят за "продажбата на Запада на новите господари на света ", научният директор на Лувъра в Абу Даби Жан-Франсоа Шарние, цитат"Леонардо, който от Италия се премества във Франция, за да работи с крал който със сигурност не е бил от най-бедните в региона. И как е построен Версай? А творбите, поръчани от папите? Ислямът е културно отворен точно като Запада. Тази операция иска да докаже точно това. "

Лувър Абу Даби, откриване © Crown Prince Court - Abu Dhabi  / Омар Ал Аскар

Ако посетите Лувъра в Абу Даби, в 23-те постоянни галерии в допълнение към пространството за временни изложби и детски музей, ще откриете Тициан, Ван Гог, Дега, Давид, Белини, фламандецът Якоб Йорданс, Пол Клее, Мане, Гоген, Роден, Пикасо, Магрит, Сай Туомбли, Ай Вейвей (Уейуей) и т.н. и т.н.

Можете да започнете в края на годината: на 21 декември се открива първата изложба "От един Лувър към друг: Откриване на Музея за всички ", която разказва за раждането на оригиналния Лувър в Париж, през 18 век, както и на колекциите на Краля Слънце Луи XIV и общо 150 произведения - картини, скулптури, предмети на декоративното изкуство, идващи от Версай ...


 

Коментари към "Лувъра в Абу Даби: Музеят на щастието":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg