Може ли да сте алергични към алкохола?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Какъв тип е махмурлукът ви ? Имате само малко главоболие на следващия ден? Или по-скоро повръщате на тротоара на сутринта? Или пък имате запушен нос, зачервяване на кожата и диария, докато сте все още в бара? Ако последното ви звучи познато, това може да е знак за нещо по-сериозно, отколкото просто махмурлук, като алкохолна алергия или непоносимост.

Всеки реагира различно, когато става дума за това колко може да пие, преди да се почувства зле, но хората с алкохолна непоносимост получават тежки симптоми веднага след консумацията на алкохол, независимо колко пият и се чувстват по-зле отколкото при класическия махмурлук. „Непоносимостта” към алкохола не е алергия сама по себе си , но предизвиква  доста неприятни реакции веднага след пиенето на алкохол, според клиниката Майо.

Проучване от 2006 г. показва, че непоносимостта към алкохола може да бъде причинена от генетично разстройство, което затруднява организма ви да разгражда алкохол в напитка.

Точно колко хора имат непоносимост към алкохола може да бъде трудно да се определи, защото някои от симптомите могат да бъдат объркани с махмурлук. В проучване на 6 000 души през 2007 г. около 14% от участниците съобщават, че имат някаква реакция към алкохола и заявяват, че го чувстват в дихателните пътища или върху кожата си. Нетърпимостта към алкохола обикновено е генетична и е по-разпространена при хората от Източна Азия, според проучване от 2009 г. Единственият реален начин за лечение на алкохолната нетърпимост е да спрете да пиете алкохол; И ако сте алергични към нещо в алкохола, може да вземете антихистаминово лекарство преди да пиете или да намерите напитка, която не включва съставката, която причинява реакции (но, разбира се, първо се консултирайте с Вашия лекар).

Възможно е хората да получат болезнени симптоми след употребата на алкохол, тъй като специфичните съставки в алкохола като отпадъци при дестилацията, джибриили сулфити причиняват алергична реакция, според клиниката  Майо.

Ако сте притеснени и се интересувате как пиенето на алкохол кара тялото ви да се чувства, трябва да следите симптомите си и да говорите с Вашия лекар. Вероятно ще направят тест за кожни реакции, за да установят дали сте алергични към нещо в алкохолните напитки или пък кръвен тест за да се проследи реакцията на имунната система.

Ето някои симптоми, които може да са признак за непоносимост към алкохола или алкохолна алергия.

1.Гадене веднага след пиене.

 

За разлика от махмурлука, който обикновено удря сутринта след като сте пили твърде много, някой с непоносимост към алкохола ще се почувства зле почти веднага след употреба на алкохол, според изследователите в Майо. И няма значение какво количество сте изпили; ефектите са налице.

2. Силно зачервено лице.

 

Много хора се зачервяват в лицето, след като пият алкохол, и това обикновено е знак, че тялото ви не е в състояние да разгради някое съединение в алкохола, казва  д-р Донг-Сун Ким в „Превенция”. Когато пиете алкохол, кръвоносните Ви съдове се разширяват и кръвното Ви налягане пада (поради което някои хора получават главоболие от пиене).

Хората с непоносимост към алкохола не са в състояние да разрушат съставката, което причинява тези разлики в кръвното налягане и вместо това лицето им се зачервява, каза д-р Ким. Приемането на антихистамин или блокери на хистамина може да помогне да се намали степента на зачервяване, но определено трябва да говорите с Вашия лекар, преди да смесите алкохола и лекарствата.

3.Диария.

По-слаби или зачестени движения на червата след пиене са доста често срещани при хора с алкохолна нетърпимост. Изследване през 2012 г. е установило, че около 28% от хората с алкохолна непоносимост съобщават за диария.

4.Получаване на сърбеж, червени пъпки по кожата.

 

Ако получите обрив от пиенето, това обикновено е ясен знак, че имате алергична реакция към алкохола, каза д-р Денис К. Лендфорд.

5.Наличие на хрема или запушен нос.

Съществува връзка между сезонните алергии и алкохола, а проучване от 2008 г. установява, че жените с алергии са имали 3% увеличение на симптомите на алергия с всяка напитка, която са приели седмично. Това вероятно е свързано с хистамините, които се отделят при алкохола по време на процеса на ферментация, което може да предизвика алергични симптоми като запушен нос или хрема.

6.Повръщане или гадене.

 

Когато пиете алкохол, стомаха Ви произвежда повече киселина, което може да го раздразни, според клиниката. Някой с алкохолна алергия или непоносимост може да почувства тези стомашни симптоми по-остро и след по-малко количество напитки, отколкото други хора.


 

Коментари към "Може ли да сте алергични към алкохола?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg