Най-добрият приятел = най-доброто гадже

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Сценарият, при който двама души остават добри приятели, след като са сложили край на интимната си връзка, е характерен за ситкомите. Не, разбира се, че не е невъзможен и в реалния живот, но е труден, ама много труден за постигане. Още повече, когато единият от двамата не е бил готов за раздяла. Трудно е да останеш платоничен приятел на някого, към когото си имал сексуално влечение.

Повечето хора, които имат близки приятели от противоположния пол, знаят, че е много възможно да се появи сексуално желание, но също и знаят, че сексът може да усложни неимоверно нещата.

Сексът кара хората да застават в позиция на защита. Сексът прави хората ревниви. Сексът прави хората малко луди. И това са само някои от причините, които пречат на хората да останат приятели с този, с когото са имали романтична връзка.

Не е невъзможно.

Дори науката, в случая д-р Тереза ДиДонато, социален психолог и професор в Loyola University Maryland, смята, че близките приятели не само могат да оцелеят като любовници, но и биха били най-добрите двойки.

Защото и двамата знаете как действа другия, какво мисли, обича.

В статия със заглавието „Любов ли е или приятелство“, публикувана в Psychology Today, ДиДонато изследва защо тези, които ценят високо приятелството си, изживяват и най-качествените връзки.

Когато двама души са първоначално приятели, много е вероятно след това да внимават за интересите на другия. Да се вслушват в него, да виждат какво дразни и е проблем за другия. Да знаят как да накарат другия да се смее.

От друга страна, когато хората се впускат във връзки с някого, когото не познават добре, много е вероятно да започнат да се появяват проблеми. А когато тези проблеми са налице, страните, ангажирани в тях, може и да нямат силата и волята да ги решат.

Но ако познаваш другия човек на по-дълбоко ниво, както познаваш близък приятел, може да разбереш къде е проблемът и най-вече да имаш желанието на всяка цена да го поправиш. И ще имаш истински партньор.

Много често, когато двама души започват да се срещат, те се съгласяват по много егоистични причини. Дали защото търсят някого, с когото да прекарат известно време за удобство, или защото не искат да сами.

Колкото и неприятно да звучи, но много хора започват връзка, без действителното намерение да създадат съюз с друг човек в интерес и на двамата. Ако се срещате с някого, който ви е бил близък приятел, по-малко вероятно е връзката да бъде изградена върху лоши намерения. А и най-добрият приятел може да ви задоволи сексуално по-добре от всеки друг.

Според ДиДонато при двойките, които поставят на първо място сексуалните нужди, има по-голяма вероятно тези нужди да не бъдат задоволени, отколкото при тези, които поставят на първо място приятелството – те изпитват по-голямо удовлетворение на сексуалните си желания.

Приятелите не се чувстват неудобно да си задават въпроси за предпочитанията в леглото, защото наистина се интересуват от удоволствието на другия.

Но ако сте изкушени от близък приятел и изпитвате романтични чувства към него, уверете се, че той отговаря на чувствата ви. Може и приятелите да бъдат добри любовници, но това не е универсално правило. Особено пък, ако не ви отговарят на чувствата, нали?

От всичко това става ясно едно – ако вие и ваш приятел усещате сексуално напрежение, може би си струва да изследвате докъде ще ви доведе това. Комуникацията е ключ във всяка връзка, затова не се страхувайте да говорите. Използвайте и интуицията си. Ако имате усещането, че с приятеля ви вече не сте съвсем приятели, то опитайте какво ще се получи. В крайна сметка, сещате ли се за Рейчъл и Рос или още по-добре – Чандлър и Моника?

 

Вижте още:

5 неща, които провалят шансовете ви с него

8 причини да разкараме гаджето
 


 

Коментари към "Най-добрият приятел = най-доброто гадже":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg