Най-полезните храни за мозъка

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Да засилим концентрация и бързината на ума с храна! Вижте какво да си похапвате редовно, за да сте в перфектна кондиция.

 

1. Мазни риби. Трябва да ги консумираме 2 пъти седмично. Те са богати на така незаменимите омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за мозъка. Такива риби са сьомга, риба тон, сардина, скумрия и др.

 

2. Броколи и зеле. Имат силни антиоксидантни свойства, също така са източник на каротеноиди. Има много растения, който действат като антиоксидантни, но проучванията показват, че именно кръстоцветните зеленчуци най-добре влияят на ума.

 

3. Черен шоколад (с поне 70% съдържание на какао). Съдържа флавоноиди, които са в пряка връзка със здравето на мозъка.

 

4. Къри. Тази подправка е известна и с противовъзпалителния си ефект. Но също така прочиства мозъка от амилоидните плаки, които предизвикват Алцхаймер.

 

5. Алкохол. Но в умерени количества! Става дума за 1-6 питиета на седмица. Проучванията показват, че редовното пиене на мъничко алкохол намалява риска от деменция с 54% процента. Заедно с това и предотвратява запушването на кръвоносните съдове. Но, пак повтаряме – когато е с мярка!

 

Вижте още:

Кои са 4-те най-вредни храни?

Най-полезните храни за жените
 


 

Коментари към "Най-полезните храни за мозъка":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg