Натуралните сокове в търговската мрежа трябва да са без добавена захар. Целта е соковете да бъдат здравословни.
Ето, че е направена още една крачка в грижата за здравето.
Новото изискване на Брюксел ще бъде наложено у нас на практика от днес, вторник, 28 април.
Определените напитки ще трябва да постигат вкуса си единствено с вложените в тях плодове. Ще могат да се добавят единствено минерали, витамини и така наречените "добавки в храната".
Това правило обаче ще важи за напитките, определени като "натурални". Забраната е за напитки, означени като сок. А такива, които са наречени плодова напитка, еликсир и други подобни, могат да съдържат захар и подсладители.
Рестрикцията се отнася не само за българския пазар, но и за целия Европейски съюз, след влизането в сила на директива на Европейската комисия, одобрена през март 2012 г.
Забраната бе приета през есента на 2013 година, но до днес търговците и производителите имаха толеранс да изтеглят продуктите, които не отговарят на изискването от пазара.
Производителите и търговците имаха година и половина, за да спазят изискването на Брюксел.
А за това ще следят оттук нататък и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).
"Сладостта в плодовите сокове може да идва само от самия плод – от естествено съдържащите се захари. Не е разрешено да се добавят захари и подслаждащи вещества", обяснява и инж. Атанас Дробенов от БАБХ. По думите му в нектарите захарта не може да е повече от 20% от съдържанието.
Вероятно е тези сокове да поскъпнат, тъй като предвид новите изкисвания, ще се оскъпи и производството на крайния продукт.
Вижте още:
Как запазваме продуктите свежи
Как да не изхвърляме храна