Свикнали сме на гледаме на зехтина като на най-полезното олио, но ореховото масло е не по-малко здравословно от него!
То е било на почит още през 4 век пр. Хр. в Гърция, а в останалите европейски страни често е било използвано като заместител на зехтина. Чудесно е както за готвене, така и за овкусяване на салати, но което е още по-хубаво – много е полезно!
Ореховото олио е прекрасен източник на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалително действие. Дори много по-добър от зехтина! Той обаче го бие по-количествата си на омега-6 мазнини.
Студено пресованото орехово масло е много богато и на витамин Е, който спомага за запазването на баланса на хормоните. Ето защо няколко капки от него дневно могат да се окажат много полезни при менструални болки, нередовен цикъл, както и при кожни проблеми като екзема.
Орехите и ореховото масло са с ниско съдържание наситени и мононенаситени мазнини, но пък са много богати на полезните полиненаситени мазнини. А те намаляват нивата на вредния холестерол и предпазват сърцето.
Вкусните ядки и маслото от тях преливат и от алфа-линоленова киселина, която стимулира имунната система и оказва противовъзпалително действие.
Те са и доста добър афродизиак, защото стимулират производството на полови хормони!
Изобщо, ако до сега сте пренебрегвали ореховото масло, време е да погледнете на него с други очи и да се възползвате от полезните му свойства. Само запомнете, че то е много деликатно и гранясва бързо! Затова задължително го съхранявайте в хладилник в добре затворен съд.