Полезен ли е черният шоколад?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене
Черният шоколад има много здравословни качества и може да бъде консумиран без вина, дори и всеки ден. Това, което е от значение, е размерът на порцията. Твърде многото черен шоколад може да допринесе за образуването на мазнини и приема на повече калории и захар. Това от своя страна би довело до напълно неутрализиране на неговите полезни свойства.
 
Тъмният шоколад е богат на какао, което съдържа съединения по-известни като флаваноли. При по-високи нива, какаовите флаваноли могат да спомогнат за понижаването на кръвното налягане, а също така и на холестерола. Подобряват концентрацията и намаляват риска от диабет.
 
Какаовите флаваноли в тъмния шоколад го правят изключително добър десерт, но пък му придават горчив вкус. Някои производители преработват шоколада, за да го направят малко по-сладък, но товa от своя страна би могло да заличи някои от полезните му качества. Независимо от това, тъмният шоколад е доста по-здравословен избор от млечния шоколад, който съдържа и много повече захар.
 
Ето и няколко неща, които да имате предвид относно черният шоколад:
 
1. Купувайте шоколад, който има поне 60% какао. Колкото по-висок процент на какао, толкова повече флаваноли. 
 
2. Ако е възможно, избирайте с повече съдържание на естествено какао, а не холандско преработено какао, което се третира с алкално вещество, което неутрализира киселини. Това придава по-мек вкус, но пък премахва здравословните флаваноли.
 
3. Последно, но не на последно място, за да поддържаме теглото си под контрол, трябва да ограничаваме количеството. Препоръчителната дневна доза е около 30 грама, или 150 калории.

 

Коментари към "Полезен ли е черният шоколад?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg