Полезните качества на яйцата

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене
Яйцата се смятат за супер храна, не само защото са чудесен източник на протеин, но са богати на витамини и хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае.
 
Полезните качества на яйцата включват по нисък холестерол, по-нисък риск от рак на гърдата, защитават от сърдечносъдови заболявания и др.
 
Ето и някои начините, по които яйцата са изключително полезни за тялото:
 
1. Спомагат функцията на мозъка
 
Яйцата са пълни с витамини и минерали, които са изключително важни за нормалната функция на мозъка, нервната система и метаболизма.
 
2. Защитават от сърдечносъдови заболявания
 
1 яйце съдържа почти 25% от дневната доза селен. Този минерал е директно свързан с някои случаи на сърдечносъдови заболявания, поради неговата липса.
 
Други проучвания показват, че нормалните нива на селен в тялото намалява риска от сърдечносъдови заболявания с внушителните 50%
 
3. Енергизират
 
Яйцата са чудесен източник на витамин Б, който е важен за преработването на храната в енергия.
 
Той е концентриран главно в белтъка и експерти препоръчват да ядете цялото яйце, защото в жълтъка също има полезни хранителни вещества.
 
4. Правят мускулите по-силни и здрави
 
Протеинът в яйцата спомага за по-добрата функция на мускулите като експертите препоръчват да консумирате по едно яйце дневно, за да поддържате мускулите си здрави.
 
5. Помагат при поддържането и свалянето на тегло
 
Високото съдържание на протеини в яйцата карат тялото да се чувства сито за по-дълго време. 
 
Това ще предотврати честите хапвания и ще намали приема на калории.
 
6. Полезни са за кожата
 
Някои витамини и минерали в яйцата спомагат за здравата и сияйна кожа.
 
Те също така подобряват имунната система, която също допринася за по-здрава кожа.
 
7. Подобряват зрението
 
Яйцата съдържат много хранителни вещества, които неутрализират някои от процесите, които увреждат зрението.
 
Проучвания показват, че консумирането на яцта значително намаля риска от развиване на очни болести.
 
8. Полезни мазнини
 
Едно голямо яйце съдържа около 5 грама ненаситени мазнини, които се смятат за най-здравословни. 
 
Наситените мазнини обаче трябва да се ограничат до 10% от дневния прием на калории. Например хранителен режим от 1,800 калории трябва да ограничи приема на наситени мазнини до максимум 20 грама.
 
Яйцата също така са богати на омега-3 мастни киселини, които спомагат за нормалната функция на мозъка и зрението.
 
Както виждате яйцата са доста полезни и могат да се консумират по много различни начини, а това ги прави лесни за вмъкване във хранителния режим.

 

Коментари към " Полезните качества на яйцата":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg