Ако искате да направите вашата диета по-здравословна, като добавите повече зеленчуци към храната си, краставиците са един чудесен избор.
Те са широко използвани в традиционните диети, както и в СПА салоните по целия свят, поради една причина - те са полезни за здравето.
Ето и 10 причини, че това е така:
1. Помогат ви да останете хидратирани
Краставиците са изградени от 95,2 процента вода, което означава, че една краставица съдържа около 150мл. вода. Това се равнява около 26% от препоръчителния дневен прием на вода
2. Поддържат сърцето в добро здраве
Краставиците съдържат калий, който може да помогне за понижаване на кръвното налягане.
Проучвания по тази тема показват, че по-високият прием на калий е свързан с по-ниски нива на инсулт и може също да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
Тъй като по-малко от 2 процента от възрастните в САЩ консумират препоръчаните 4 700 mg калий на ден, яденето на краставици е лесен начин да започнете да увеличавате консумацията на калий.
3. Защитават мозъка от неврологични заболявания
Противовъзпалително вещество, наречено фисетин се съдържва в краставиците, ягодите и гроздето.
Предполага се, че фисетинът играе важна роля в здравето на мозъка, като има способността да намалява въздействието на свързаните с възрастта неврологични заболявания върху мозъчната функция и спомага за поддържането на когнитивната функция при хора с болестта на Алцхаймер.
4. Защитават кожата от стареене
Има причина, поради която краставиците се използват при грижа за кожата - доказано е, че те са ефективни против бръчките и предпазват кожата от ефектите на стареенето.
5. Борба с възпаленията в организма и намаляване на риска от рак
Краставиците могат да намалят възпалителните процеси в организма.
Те съдържат полифеноли, наречени лигнани, които потенциално могат да намалят риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.
Те съдържат и хранителни вещества, наречени кукурбитацини, които имат противоракови свойства.
6. Облекчават различни видове болка
Флавоноидите и танините в краставиците ограничават освобождаването на свободни радикали в тялото и намаляват различните видове болки.
В много култири, краставиците се използват срещу главоболие, като семената са охлаждащи и диуретични, а сокът се използва като храна и съставка в лосиони срещу акне.
7. Предотвратяват лошия дъх
Лошият дъх обикновено е вследствие на бактерии в устата.
Богатите на фибри зеленчуци като краставиците могат да увеличат производството на слюнка в устата, което от своя страна спомага за премахването на бактериите, които причиняват миризмата.
8. Защитават костите
Краставиците са добър източник на витамин К, като една чаша съдържа 22% от препоръчителния дневен прием.
Този витамин е от съществено значение за здравето на костите, тъй като дефицитът му е свързан с по-висок риск от костна фрактура. Той също така е важен и за подобряване на абсорбцията на калций в костите.
9. Предотвратяват запек
Краставиците са богати на вода, а кожата им съдържа неразтворими фибри.
Както водата, така и фибрите помагат на храната да се движи по-бързо и по-лесно през храносмилателния тракт, като по този начин предотвратява запека.
10. Спомагат за поддържане на здравословно тегло
Краставиците са с много ниско съдържание на калории и съдържат фибри в кожата си, а както знаем храните, които съдържат фибри, могат да помогнат за поддържането на здравословно тегло.