Полезните свойства на семената от диня

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Динята е любият плод на всички през летния сезон, но досадната задача за изхвърляне на семената я прави малко по-трудна за ядене.

Какво ще станеобаче , ако ви кажем, че този навик от детството да плюете тези малки черни семки е грешен, защото семената на динята пълни с хранителни вечества и трябва да се консумират заедно с червената сочна част.

Ако не ви харесва да ги дъвчете заедно с плода, опитайте ги да изпечете и да ги приготвите като закуска.

Ето и кои са техните полезни свойства:

Хранителна стойност

Семената от динята са малки и затова трябва да консумирате много от тях, за да получите адекватни ползи за здравето.

Те имат съдържат желязо и цинк, фибри и протеини, а както знаете, тези хранителни вещества спомагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет, повишават имунитета и помагат при загуба на тегло.

Малко калориии

Тридесет грама семена от диня съдържат около 158 калории.

30 грама обаче се равняват на около 400 семена, така че шепа семена тежащи приблизително 4 грама, биха имали само 22 калории, много по-малко от пакета от чипс, който изяждате наведнъж.

Магнезий

От няколкото минерала, съдържащи се в динята, магнезият е един от тях.

Шепа семена съдържат приблизително 21 mg магнезий - минерал, който е много важен за метаболитните процеси на тялото, а също така поддържа нервната, мускулната и сърдечната функция.

Желязо

Шепа семена от диня съдържат 0,29 mg желязо. Желязото е важен компонент на хемоглобина, който пренася кислорода през кръвта и помага на тялото да преобразува калориите в енергия и да ги използва.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина, известна също като витамин В9, е важна за функционирането на мозъка и контролира нивата на хомоцистеин.

Бременните жени се нуждаят от това повече от нея повече отколкото обикновения човек, тъй като дефицитът на фолиева киселина се свързва с някои , което нормалните хора правят, тъй като дефицитът на фолиева киселина е свързан с някои увреждания на плода.

Полезни мазнини

Дините семена са добър източник на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини.

Тези мазнини са свързани с намален риск от инсулт и инфаркт и понижаване на нивото на холестерола.

Както сами виждате изводът е, че семената от диня имат много ползи за здравето и съдържат прилично количество хранителни вещества.

 Въпреки че количеството на някои витамини и минерали може да изглежда ниско, те все пак са много по-полезни от пакет чипс или някаква друга нездравословна храна.


 

Коментари към "Полезните свойства на семената от диня":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg