Вкусни, леснодостъпни и дори диетични, сладките картофи са една от онези храни, които биват подценявани, но имат невероятни ползи за здравето.
Този зеленчук обаче е доста отдалечен от картофа и всъщност има повече общо с кореновите грудки като цвекло, моркови, ряпа и т.н. Нарича се сладък картоф доста удачно, тъй като докато при нагряване или готвене, съдържанието му на нишесте се разгражда на естествена захар, процес наречен „малтоза“.
Сладкият картоф е свързан с високата продължителност на живота в Япония и е изключително популярен там.
Той е една от най-богатите на фибри храни и чудесен източник на сложни въглехидрати, които осигуряват енергия за нормалното функциониране на тялото.
Оранжевият оттенък пък е от бета каротин, който е антиоксидант и превръща във витамин А в тялото. Това не само помага за здравето на очите, но е полезно и за здравето на кожата и има ползи против стареене.
Сладките картофи също са богати на витамин С, като само една порция осигурява половината от дневните ви нужди! Това повишава здравето на клетките и поддържа имунитета на организма висок.
Манганът, калият и витамините от група В са други хранителни вещества, с които сладкият картоф е пълен.
Противно на общоприетото схващане, сладките картофи не причиняват скокове на кръвната захар - независимо от нишестето или малтозата.
Тъй като е с високо съдържание на фибри, той се храносмила много бавно, което всъщност подпомага регулирането на кръвната захар, поддържайки диабет тип 2 под контрол.
Сладкият картоф също помага за оптимално кръвно налягане и да укрепването на здравето на сърцето.
Можете да го ядете печени, сотиран или пържен, а можете и дори да ги пюрирате и да ги използвате в супи.
В случай, че сте фенове на пържените картофи, заменете обикновените картофите със сладки картофи, за да ги направите по-здравословни.