Полезните свойства на фъстъците

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Известен на повечето като орех, фъстъкът всъщност е от рода на  бобовите растения и е пълен с много ползи за здравето.

Единственият му недостатък е, че съдържа много мазнини, но разбира се, този проблем лесно може да се избегне с умерена консумация, тъй като не е нужно много количество, за да се извелкат ползите от него.

Съдържанието на мазнини и фибри прави фъстъците много хранителни, а мазнината, която съдържат, предимно мононаситена, е здравословна за сърцето мазнина.

Ето и някои от ползите за здравето, свързани с консумацията им:

Протеини и фибри

Фъстъците засищат глада за по-дълго и спомагат за поддържане на теглото.

Няколко проучвания са установили, че консумацията на малко количество фъстъци ежедневно помага за отслабването, зщаото когато ядките били разрешени в хранителните режими на участващите, те били сити за по-дълго време.

Хранителни вещества

Фъстъците съдържат изобилие от витамините ниацин, фолат, пантотенова киселина, тиамин, рибофлавин, холин, витамин В6 и витамин Е и са богати на минерали като магнезий, фосфор, калий, цинк, желязо, мед, манган и селен.

Контролират заболяванията

Редица проучвания са показали, че консумацията на фъстъци пет пъти седмично намалява риска от сърдечни заболявания и намалява риска от диабет, заболявания на жлъчния мехур и колоректалния рак.

Фъстъците и фъстъченото масло също така са включени в "DASH" храненето, тъй като спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Забавят стареенето

Установено е, че фъстъците съдържат мощната молекула ресвератрол, която се намира в червеното вино и гроздето.

Проучванията показват, че ресвератролът може да се бори с разпространението на мастните клетки и да подобри усвояването на захар от кръвта, в резултат на което забавя стареенето.

Холестерол

Когато жени в постменопауза и високо съдържание на холестерол, са били хранени с нискомаслена диета, включваща здравословни мазнини от фъстъци, техният холестерол се е подобрил и е доказано, че фитостеролите, които фъстъците съдържат, намаляват вредния холестерол.

Ползите за здравето обаче не се свеждат само до самия фъстък.

В проучвания с хамстери е установено, че фъстъченото масло и брашното от фъстъци без добавени мазнини значително намаляват холестерола и имат защитни ефекти върху сърцето.


 

Коментари към "Полезните свойства на фъстъците":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg