Известен на повечето като орех, фъстъкът всъщност е от рода на бобовите растения и е пълен с много ползи за здравето.
Единственият му недостатък е, че съдържа много мазнини, но разбира се, този проблем лесно може да се избегне с умерена консумация, тъй като не е нужно много количество, за да се извелкат ползите от него.
Съдържанието на мазнини и фибри прави фъстъците много хранителни, а мазнината, която съдържат, предимно мононаситена, е здравословна за сърцето мазнина.
Ето и някои от ползите за здравето, свързани с консумацията им:
Протеини и фибри
Фъстъците засищат глада за по-дълго и спомагат за поддържане на теглото.
Няколко проучвания са установили, че консумацията на малко количество фъстъци ежедневно помага за отслабването, зщаото когато ядките били разрешени в хранителните режими на участващите, те били сити за по-дълго време.
Хранителни вещества
Фъстъците съдържат изобилие от витамините ниацин, фолат, пантотенова киселина, тиамин, рибофлавин, холин, витамин В6 и витамин Е и са богати на минерали като магнезий, фосфор, калий, цинк, желязо, мед, манган и селен.
Контролират заболяванията
Редица проучвания са показали, че консумацията на фъстъци пет пъти седмично намалява риска от сърдечни заболявания и намалява риска от диабет, заболявания на жлъчния мехур и колоректалния рак.
Фъстъците и фъстъченото масло също така са включени в "DASH" храненето, тъй като спомагат за понижаване на кръвното налягане.
Забавят стареенето
Установено е, че фъстъците съдържат мощната молекула ресвератрол, която се намира в червеното вино и гроздето.
Проучванията показват, че ресвератролът може да се бори с разпространението на мастните клетки и да подобри усвояването на захар от кръвта, в резултат на което забавя стареенето.
Холестерол
Когато жени в постменопауза и високо съдържание на холестерол, са били хранени с нискомаслена диета, включваща здравословни мазнини от фъстъци, техният холестерол се е подобрил и е доказано, че фитостеролите, които фъстъците съдържат, намаляват вредния холестерол.
Ползите за здравето обаче не се свеждат само до самия фъстък.
В проучвания с хамстери е установено, че фъстъченото масло и брашното от фъстъци без добавени мазнини значително намаляват холестерола и имат защитни ефекти върху сърцето.