Фъстъченото масло е паста, приготвена от сухи, печени фъстъци. Тази паста обикновено се използва за храна, най-често намазана върху филия хляб.
Фъстъците принадлежат към семейството на Fabaceae и видовете Arachis hypogaea. Смята се, че произхождат от американския континент и чрез испански пътешественици, са били разпространен по целия свят.
За разлика от скъпите ядки като кашу, шам-фъстък, бадеми и орехи, фъстъците са доста по-евтини ядки, които предлагат подобни предимства.
Освен страхотния си вкус, фъстъченото масло има и жизненоважни хранителни вещества, които са от съществено значение за тялото. Ползите за здравето на това вкусно масло са следните:
Богат източник на протеини
Фъстъченото масло (100 грама) съдържа високо количество протеин (25 - 30 грама).
Протеините, които ядем, се разграждат на аминокиселини, които след това се използват във всяка клетка на тялото.
Понижава нивата на холестерол
Доклад, публикуван в "Journal of Food Science and Technology" разкри, че фъстъците са отличен източник на съединения като ресвератрол, фенолни киселини, флавоноиди и фитостероли, които напълно спират усвояването на холестерол.
Съдържанието на мазнини в фъстъченото масло е почти равно на това на мазнините, намиращи се в зехтина. Съдържа както полиненаситени мазнини, така и мононенаситени мазнини. Тъй като тези мазнини не са наситени, те могат да се консумират без да излагат сърцето на никакъв риск.
Ненаситените мазнини в фъстъченото масло помагат за понижаване на нивата на лошия холестерол (липопротеин с ниска плътност) и насърчават циркулацията на добрия холестерол (липопротеин с висока плътност).
Предотвратява диабет тип II
Консумацията на фъстъчено масло също може да бъде полезна за намаляване на риска от диабет тип II. Фъстъците съдържат не само протеини, но и както вече споменах ненаситени мазнини.
Забелязано е, че ненаситените мазнини подобряват и чувствителността към инсулин. Проучвания относно консумацията на фъстъчено масло и диабет показват, че по-високият прием на фъстъчено масло и други ядки понижава риска от диабет тип II.
Добър източник на витамини
Фъстъченото масло съдържа много витамини, които са полезни за нашето тяло и го карат да функционира правилно.
Витамин А, който се намира в маслото, е полезен за зрението, докато витамин С помага за засилване на имунната система.
От друга страна, витамин Е, който също се намира във фъстъченото масло, е много важен микроелемент, необходим на нашето тяло за разтварянето на сложните мастни киселинни структури и блокирането на мазнини в артериите.
Антиоксидантни свойства
Фъстъченото масло съдържа антиоксидантни свойства поради наличието на фолат, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин, рибофлавин и тиамин.
Един от антиоксидантите, които се намират в него, е ресвератролът. Ресвератрол е полифенолен антиоксидант, който може да помогне при контролиране на хронични заболявания.
Предотвратява рака
Според проучване, публикувано в сп. Nutrition and Cancer Journal, фъстъченото масло съдържа В-ситостерол, който има свойството да се бори срещу рака, по-специално на дебелото черво, простатата и рак на гърдата.
Фъстъците и неговите продукти като фъстъчено масло и фъстъчено масло са идеални източници на фитостероли.
Регулира нивата на кръвната захар
Фъстъченото масло е добър източник на магнезий (170mg / 100 грама). Това е 42% от дневната препоръчителна стойност на магнезии.
Той има важна роля за развитието на мускулите, костите и имунитета в организма. Магнезият също помага за регулиране на нивата на кръвната захар и кръвното налягане, а присъствието му в тялото ни помага при повече от 300 биохимични реакции, които са изключително важни за нашето оцеляване.
Високо съдържание на калий
Фъстъченото масло съдържа калий (70 mg / 100g), който действа като електролит и е балансиращ течността елемент в организма.
В сравнение с натрия, който директно оказва натиск върху сърдечно-съдовата система под формата на хипертония, калият не оказва никакъв натиск върху сърдечно-съдовата система.
В действителност, калият е полезен за сърцето елемент, който както виждате, се намира в големи количества в фъстъченото масло.
Намалява риска от камъни в жлъчката
Жлъчните камъни, основен риск за здравето в развитите страни, се причиняват от наднормено тегло, лоши диети, някои видове лекарства за холестерол и противозачатъчни хапчета.
Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, относно консумацията на фъстъци и ядки, свързано с риска от камъни в жлъчката показва, че за период от 2 десетилетия жените, които редовно са консумирали фъстъчено масло и ядки намалили значително риска от развитие на камъни в жлъчката.
Богат на диетични фибри
Фъстъците и фъстъченото масло са с високо съдържание на диетични фибри. В една чаша или приблизително 125гр. фъстъци и фъстъчено масло има съответно 12 гр. и 20 гр. диетични фибри.
Диетичните фибри са една от най-важните части от диетата ни, тъй като липсата им може да доведе до няколко здравословни проблеми и заболявания като запек, диабет, холестерол и различни сърдечни заболявания.