Понички с ванилова и шоколадова глазура

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Днес, днес сме решили да пратим калориите на кино, а ние да си похапнем най-безцеремонно и без капка свян… понички! И то понички с глазура, и то с различни видове глазура – ванилова и шоколадова. Ако и на вас ви се прегрешава с нещо сладичко, ето я и рецептата…

 

Необходими продукти:

4 ч. ч. брашно 
1/4 ч. ч. захар (и 1 с. л. за маята)
3/4 ч. ч. прясно мляко (и 3 с. л. за маята)
5 жълтъка 
70 г краве масло 
1 кубче жива мая 
олио
пудра захар

За ваниловата глазура: 
2 ч. ч. пудра захар 
1/4 ч. ч. прясно мляко 
1 ванилия 

За шоколадовата глазура: 
200 г черен шоколад 
200 г бял шоколад 

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 3 с. л. топло мляко, заедно със 1 с. л. захар. Брашното се слага в купа и в него се прави кладенче. Слагат се шупналата мая, захарта, жълтъците, разтопеното масло и се налива топлото мляко. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса, покрито с фолио, докато удвои обема си.

После тестото се разточва на кора с дебелина 2 см, върху набрашнен плот. С помощта на ринг се изрязват кръгчета. Оставащото тесто се разточва отново и пак се оформят кръгчета. Това се прави до изчерпване на тестото. Поръсват се с малко брашно и се оставят да ватасат за 10–15 минути. Пържат се в сгорещена на 180 градуса мазнина до златисто. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцедят.

 

Как се приготвя ваниловата глазура?

Млякото за глазурата се загрява заедно с ванилията и след това се сипва захарта. Всичко се бърка, докато се разтвори.

 

Как се приготвя шоколадовата глазура?

Двата вида шоколад се начупват и се разтопяват на водна баня, всеки в отделен съд.

Част от поничките се намазват с глазура и се поръсват с пудра захар, а други се заливат с шоколад. Накрая се поставят се върху скара в тава, докато се стегнат глазурите.

Да ви е сладко! 


 

Коментари към "Понички с ванилова и шоколадова глазура":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg