Днес, днес сме решили да пратим калориите на кино, а ние да си похапнем най-безцеремонно и без капка свян… понички! И то понички с глазура, и то с различни видове глазура – ванилова и шоколадова. Ако и на вас ви се прегрешава с нещо сладичко, ето я и рецептата…
Необходими продукти:
4 ч. ч. брашно
1/4 ч. ч. захар (и 1 с. л. за маята)
3/4 ч. ч. прясно мляко (и 3 с. л. за маята)
5 жълтъка
70 г краве масло
1 кубче жива мая
олио
пудра захар
За ваниловата глазура:
2 ч. ч. пудра захар
1/4 ч. ч. прясно мляко
1 ванилия
За шоколадовата глазура:
200 г черен шоколад
200 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 3 с. л. топло мляко, заедно със 1 с. л. захар. Брашното се слага в купа и в него се прави кладенче. Слагат се шупналата мая, захарта, жълтъците, разтопеното масло и се налива топлото мляко. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса, покрито с фолио, докато удвои обема си.
После тестото се разточва на кора с дебелина 2 см, върху набрашнен плот. С помощта на ринг се изрязват кръгчета. Оставащото тесто се разточва отново и пак се оформят кръгчета. Това се прави до изчерпване на тестото. Поръсват се с малко брашно и се оставят да ватасат за 10–15 минути. Пържат се в сгорещена на 180 градуса мазнина до златисто. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцедят.
Как се приготвя ваниловата глазура?
Млякото за глазурата се загрява заедно с ванилията и след това се сипва захарта. Всичко се бърка, докато се разтвори.
Как се приготвя шоколадовата глазура?
Двата вида шоколад се начупват и се разтопяват на водна баня, всеки в отделен съд.
Част от поничките се намазват с глазура и се поръсват с пудра захар, а други се заливат с шоколад. Накрая се поставят се върху скара в тава, докато се стегнат глазурите.
Да ви е сладко!