Почина Тери Пратчет

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
01.00 a.m.

Световноизвестният британски писател сър Тери Пратчет почина днес на 66-годишна възраст след дълга битка с болестта на Алцхаймер.

Той е издъхнал в дома си, обграден от своето семейство.  

"Светът загуби един от най-светлите си и остри умове", се казва в официално съобщение на издателя на Пратчет – Лари Финли:

"Със своите над 70 написани книги, Тери е обогатил света така, както много малко хора преди него".

През 2009 г. писателят получи рицарско звание заради заслугите си към литературата, а година по-късно му бе присъдена Световната фентъзи награда.

Сър Тери Пратчет е най-продаваният автор във Великобритания за 90-те години на миналия век. Има 40 романа, преведени на 37 езика.

В своята литературна кариера Пратчет е продал над 75 милиона книги. 

Тери Пратчет е роден на 28 април 1948 година в селото Форти Грийн, сега част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшир.

От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб.

Неговият първи разказ "The Hades Business" е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 г. в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика.

Първият му роман "Килимените хора" е публикуван през 1971 година.

След като излиза първата книга от поредицата "Светът на Диска" – "Цветът на магията", издава средно по две книги на година.

Ето някои от незабравимите думи на писателят, оставил незаличима следа с огромния си талант и брилянтен стил. Белязъл завинаги значението на думата фентъзи...

"Не интелигентността, а въображението ни е направило хора"

„Историите за въображението понякога разстройват онези, които нямат такова."

„Слънцето изгряваше бавно, сякаш се чудеше дали си заслужава труда."

„Гравитацията е навик, от който е трудно да се откажеш."

„Боговете не обичат хората да не вършат нищо. Ако не са заети непрекъснато, хората биха могли и да се замислят. Част от мозъка съществува, за да не позволи това. И постига резултати. Кара хората да скучаят насред чудеса.“

„Отидох, видях, купих си тениска.“

„Обикновено се смята, че събитията, способни да променят света, са неща като големите бомби, налудничавите политици, големите земетресения или обширните миграции на населението, но сега е ясно, че това е много старомоден възглед, поддържан от хора, които нямат нищо общо със съвременното мислене. Онези неща, които наистина променят света, според теорията за Хаоса са дреболиите.“ 

"...ТОГАВА ВЗЕМИ ВСЕЛЕНАТА И Я СТРИЙ НА НАЙ-ФИН ПРАХ, ПОСЛЕ Я ПУСНИ ПРЕЗ НАЙ-ДРЕБНОТО СИТО. И НАКРАЯ, АКО МОЖЕШ, МИ ПОКАЖИ ПОНЕ ЕДНО АТОМЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТ, ЕДНА МОЛЕКУЛА МИЛОСЪРДИЕ."
 


 

Коментари към "Почина Тери Пратчет ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg