Притча за талантите

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Какво е талантът? В повечето случаи го свързваме с различните умения и дарби, които притежаваме. Но талантът е нещо много повече от способността да пееш или рисуваш добре. Той събира всички онези неща, които нерядко приемаме за дадености. Здравето, сетивата ни, умът ни, красотата ни...

 

И знаете ли? Талантите трябва не само да се обичат и уважават, те трябва и да се обгрижват. Всеки ден трябва да им помагаме да стават все по-големи и по-големи. Това е наш човешки дълг и няма нищо достойно в това да го пренебрегваме, пропилявайки ги с мисълта, че всъщност ги съхраняваме. Нашата задача е да им помогнем да разцъфнат!

 

Защо засегнахме тази тема ли? Ами, по-скоро тя засегна нас, когато попаднахме на следната поучителна притча за талантите. В нея буквалното значение на "таланти" е пари, но всъщност те символизират много повече. Именно това, за което говорихме...

 

"Един богат човек трябвало да замине за чужбина. Преди да отпътува, той предал имота си на своите слуги. На един дал пет таланта, на другиго - два, а на трети - един талант. Първият и вторият, като получили парите, употребили ги в работа и придобили още толкова. Третият обаче закопал таланта в земята. След време господарят се върнал и поискал сметка от слугите си.

 

Първият рекъл:

 

- Господарю, ти ми даде пет таланта, аз ги разработих и придобих други пет.

 

- Хубаво си сторил, добри ми рабе (служителю)- казал господарят. - Понеже ти се оказа верен в малкото, над повече ще те поставя. Влез в радостта на своя господар!

 

Тъй станало и с втория. И той разработил сбоите два таланта и придобил други два. И него похвалил господарят.Третият, като пристъпил, казал:

 

- Господарю, понеже те знаех, че си лош човек, уплаших се да не го загубя и заринах таланта в земята. Ето ти твоето!

 

Господарят се ядосал на този свой слуга и му казал:

 

- Лукави и лениви рабе! Щом като си знаел, че съм лош човек, трябваше да дадеш таланта ми в банката, та поне лихва да спечели. И заповядал господарят на слугите си да хвърлят този недостоен и негоден раб в тъмница, а таланта да дадат на оногова, който имал десет. Христос в заключение казал:

 

- И тъй, всекиму, който има, ще му се даде и преумножи, а от оногова, който няма, ще се вземе и онова, което има".

 

Вижте още: 

Притча за егоизма

Притча за прошката
 


 

Коментари към "Притча за талантите ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg