Пролет е и ние сме на вълна пролетни ястия! Ами, вкусни са и са много полезни. Как да не си ги хапваш в изобилие? А какво ще кажете днес да се поглезите с едно пролетно ризото с коприва?
Необходими продукти:
2 пълни двойни шепи коприва
3 стрък зелен лук
5-6 печурки
100 гр грах замразен
200 г кафяв ориз
пресни магданоз, мента и копър
50 мл бяло вино
50 мл вода
сол и черен пипер
2 скилидки чесън
50 г сметана за готвене или сирене Филаделфия по желани
Начин на приготвяне:
Накиснете копривата за 10 минути в студена вода и оцет, за да паднат всички боклучета. Извадете с помощта на решетъчна лъжица и я оставете да се отцеди.
Накиснете ориза в топла вода за 1-2 часа и сварете с малко сол и черен пипер. Оставете настрана да се стегне.
В тенджера с широко дъно се задушават на слаб огън лука, чесъна и гъбите, нарязани на ситно за 2 минути. Слага се и граха. Добавя се суровата коприва и се оставя докато и спадне обемът и се задуши. Залива се с водата и виното, подправя се с пипер и сол. По желание може да добавите 50 г сметана за готвене или свежо крема сирене.
Изсипете полуизстиналия ориз и бъркайте от време на време, докато течността се поеме почти напълно. Нека ястието да остане сочно.
Свежите подправки се добавят едва, след като ризотото се оттегли от котлона, за да останат зелени и ароматни.
Добър апетит!