Искате ли да напълните коремчетата си с нещо вкусно? Да? Тогава си направете пълнен патладжан с кускус и мисията е изпълнена...
Необходими продукти:
50 г кускус
100 мл гореща вода
1 патладжан
1 с. л. зехтин
1/2 чушка
1/2 глава кромид лук
50 г кашкавал
сол
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Кускусът се сипва в средна купа и се залива с 100 мл гореща вода. Купата се похлупва и се оставя за 5 минути настрани, след което кускусът се разбърква с вилица.
Патладжанът се разрязва на половинки по дължина. От вътрешната страна всяка половинка се надрязва и се посолява.
Половинките патладжани се оставят за 30 минути да се отцедят. Изрязва се меката част, за да се получи "лодка", а средата се нарязва на дребни парчета.
В тиган се сгорещява 1 с. л. зехтин и се прибавят нарязаните на дребно лук, чесън и чушката. Запържват се за 4 минути и се добавя нарязаната мека част от патладжана. Готви се 5 минути и се прибавя кускусът. Всичко се запържва 3 минути и се овкусява със сол и черен пипер.
Фурната се загрява на 200 С.
Патладжаните се пълнят с приготвената смес. Пекат се 25 минути, след което се поръсват с настъргания кашкавал. Връщат се и се запичат още 5 минути.
Добър апетит!