Разликата между арогантен и уверен човек

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Трябва ли един човек със самочувствие да демонстрира превъзходство? И ако да, не е ли тогава въпросното „самочувствие“ балон, пълен с комплекси? Разликата между увереността и арогантността е огромна, макар често да ги бъркаме. И ето каква е тя.

Арогантният човек прави снизходителни забележки, увереният поздравява. Първата категория персони изпитва постоянно желание да се показват, като нещо по-добро от останалите. И не пропускат шанс да ги унизят с презрителна забележка. Докато увереният човек няма нужда да принизява когото и да било, за да се чувства добре. Напротив, той искрено ще похвали успехите и спокойно ще обясни грешките.

На арогантният човек все нещо не му изнася, увереният човек е в комфорт със себе си. Арогантните хора нямат способността да признават слабостите си. Те мислено ги игнорират и създават в главата си собствен образ, който обикновено няма много общо с действителността. Обвиняват останалите за всичко, постоянно нещо не им харесва и нервно търсят „решение“, което със сигурност ще е свързано с обида или агресия към друг. Увереният човек е наясно, че не е идеален. Не се срамува да признае, че не може да свърши нещо или че станалият гаф е по негова вина. Нещо повече – увереният човек се учи от грешките си.

Съвместното съжителство с арогантен човек и източник на болка и страдания. Това със самоуверения е спокойно, пълноценно и дори полезно. Както вече споменахме, арогантните хора приемат себе си за богове, винаги прави и винаги обвиняващи останалите. Но към хората в дома си, те са най-жестоки. От язвителни забележки за чистотата на пода, до обвинения, че интимната им половинка ги е подтикнала към изневяра, например. При човека с покрито самочувствие не е така. Той държи останалите да са щастливи, защото знае, че комфортът от неговото присъствие е с най-голяма важност.

Комуникацията с арогантен човек е ужасна, неефективна, а понякога и невъзможна. Той прекъсва, повишава тон, когато не се съгласяваш с него, стреми се всячески да обори всяко твое твърдение, а неговите да са миродавни. Общуването с уверен човек се отличава със способността му да изслушва, да погледне ситуацията от всички страни, да ти даде съвет. Ако не го разбираш, ще те провокира сам да стигнеш до неговото мнение, няма да ти го налага на всяка цена.

И накрая, нещо крайно показателно – арогантният човек е способен да загърби приятели и близки в името на успеха и облагите. Увереният човек никога няма да го направи!

 

Вижте още:

По какво се познава типичният егоист

9-те вида женски характери


 

Коментари към "Разликата между арогантен и уверен човек":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg