Неделите са най-сладките дни от седмицата, затова трябва да бъдат подправени с нещо вкусно, изкушаващо и неустоимо. Какво ще кажете за един бананов кейк, например? Ето рецептата!
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. масло
1 1/4 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. подквасена сметана
2 - 3 смачкани банана
1 ч.л. канела
1 1/4 ч.ч. натрошени орехи
1 1/2 ч.ч. пудра захар
3 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180°C. Намазнете и набрашнете форма за кейк.
Смесете брашното, бакпулвера и солта и ги оставете настрани.
За да приготвите ореховата смес, смесете заедно захарта, канелата и орехите и отново ги оставете настрани.
Разбийте на крем маслото и захарта, докато се получи лека и пухкава консистенция. Прибавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко. Прибавете сметаната, бананите и ванилията и разбъркайте. Прибавете брашняната смес и омесете добре.
Изсипете 1/3 от сместа в приготвената форма. Поръсете с 3/4 ч. ч. от ореховата смес. Изсипете останалото тесто върху ореховата смес и поръсете отгоре с останалата част от нея.
Печете за около 1 ч., а после оставете кейка да се охлади за около 10 мин. След това извадете кейка от формата и отново изчакайте да се охлади.
За да направите глазурата, смесете пудрата захар, ванилията и млякото. Бъркайте, докато стане гладка смес.
Накрая можете да украсите по желание с течен шоколад или ядки.
Да ви е сладко!