Рецепта за гергьовско агне

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

По стара традиция на днешния ден най-близките хора се събират около трапезата, за да си хапнат крехко гергьовско агне! Е, от нас рецепта как да си го сготвите, а от вас купона довечера!

Необходими продукти:

1 бр. агне

5 г черен млян пипер

150 мл олио 

2 вр. пресен лук

250 г киселец

150 г ориз

¼ вр. магданоз

3 ч. л мащерка 

30 г масло

4 ч. л. червен пипер 

1 вр. пресен чесън 

4 ч. л. сол

 

Начин на приготвяне:

Измийте агнето много добре и го поръсете отвътре със смлян черен пипер, а отвън го натрийте с червен. Оставете го да престои 2-3 часа и в това време пригответе пълнежа.

В леко подсолена вода сварете черния дроб, сърцето и момците и после ги нарежете ги на дребни парченца.

В тенджера с 1 кафеена чашка олио запържете нарязаните наситно пресен лук и киселец.След това сложете ориза, който предварително трябва да бъде изчистен, измит и подсушен. Запържете ги и прибавете полусварените дреболии. Добавете на вкус сол и смлян черен пипер. Налейте 2 чаени чаши от водата, в която сте варили дреболиите и варете под похлупак. Варете дотогава, докато оризът поеме течността

Свалете тенджерата от огъня и сложете нарязаните наситно магданоз, пресен джоджен и мащерка. Напълнете агнето с приготвената смес и го зашийте с конец. Полейте го с разтопеното краве масло (или олио) и го сложете в голяма тава върху кръстосани обелени пръчки.

Печете в умерена фурна, като през десетина минути го обливайте с мазнина от тавата.

Посолете на вкус и нарежете агнето на порции.За гарнитура освен пълнежа, поднесете салата от пресни зеленчуци.

Вкусен празник приятели!


 

Коментари към "Рецепта за гергьовско агне ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg