По стара традиция на днешния ден най-близките хора се събират около трапезата, за да си хапнат крехко гергьовско агне! Е, от нас рецепта как да си го сготвите, а от вас купона довечера!
Необходими продукти:
1 бр. агне
5 г черен млян пипер
150 мл олио
2 вр. пресен лук
250 г киселец
150 г ориз
¼ вр. магданоз
3 ч. л мащерка
30 г масло
4 ч. л. червен пипер
1 вр. пресен чесън
4 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Измийте агнето много добре и го поръсете отвътре със смлян черен пипер, а отвън го натрийте с червен. Оставете го да престои 2-3 часа и в това време пригответе пълнежа.
В леко подсолена вода сварете черния дроб, сърцето и момците и после ги нарежете ги на дребни парченца.
В тенджера с 1 кафеена чашка олио запържете нарязаните наситно пресен лук и киселец.След това сложете ориза, който предварително трябва да бъде изчистен, измит и подсушен. Запържете ги и прибавете полусварените дреболии. Добавете на вкус сол и смлян черен пипер. Налейте 2 чаени чаши от водата, в която сте варили дреболиите и варете под похлупак. Варете дотогава, докато оризът поеме течността
Свалете тенджерата от огъня и сложете нарязаните наситно магданоз, пресен джоджен и мащерка. Напълнете агнето с приготвената смес и го зашийте с конец. Полейте го с разтопеното краве масло (или олио) и го сложете в голяма тава върху кръстосани обелени пръчки.
Печете в умерена фурна, като през десетина минути го обливайте с мазнина от тавата.
Посолете на вкус и нарежете агнето на порции.За гарнитура освен пълнежа, поднесете салата от пресни зеленчуци.
Вкусен празник приятели!