Днес сме решили да ви изкушим с нещо по-нетрадиционно за нашата кухня, но пък доста традиционно за индийската – кокосов ориз! Не е от най-лесните рецепти, но пък ястието е много интересно на вкус.
Необходими продукти:
1 с. л.зехтин
1 ч. л. зърна кимион
1 ч. л. черни зърна синап
360 гр. басмати ориз
140 мл. кокосово мляко
360 мл. вода
1 кубче пилешки бульон
1 ч. л захар
60 гр.кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голям тиган с капак. Прибавете семената от кимион и синап и ги запържете на среден огън за 2 - 3 минути.
Прибавете измития ориз и запържете още 2 минути като разбърквате. Добавете кокосовото мляко, разбъркано с водата, захарта и натрошено кубче бульон.
След като ястието кипне, го похлупете с капак, а огънят намалете до минимум. Оставете го така 20 минути, без да вдигате капака. После го махнете от огъня и оставете ориза още за 5 минути, без да отваряте капака.
В това време запържете леко на сух тиган кокосовите стърготини, които се добавят към ориза и се разбъркват внимателно.
После захлупете плътно и оставете да престои още 5 - 10 минути преди сервиране.