Този път сме решили да ви изкушим с една рецепта само за ценители! Пиле с шоколадов сос „Моле” – как ви звучи?
Това е традиционно мексиканско ястие, нестандартно е, но пък, повярвайте, заслужава си да се опита! Горчивият шоколад придава на пилето много мек и изтънчен вкус и ако си падате по гурме ястията, това определено ще погали небцето ви.
Необходими продукти:
2 с. л. зехтин
6 пилешки бутчета
1½ ч. ч. пилешки бульон
1 стрък целина, нарязан на ситно
1 морков, нарязан на тънки шайби
½ глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки пресован чесън
10 цели зърна черен пипер
300 г нарязани обелени домати
1 ч. л. кафява захар
½ ч. ч. обелени цели бадеми
2 с. л. препечен сусам
1 люта чушчица
1 к. л. смлян кориандър
1 звезден анасон или 1 к. л. смлян обикновен анасон
20 г горчив шоколад с 70% съдържание на какао
сол на вкус
пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190°С. Сгорещете зехтина в тиган и в него се запържете бутчетата от всички страни. След това ги извадете от мазнината и ги сложете в съд за печене с капак. Прибавете бульона, черния пипер, моркова, целината, чесъна и лука и печете за около 30 мин.
След това отделете бутчетата и прецедете соса. Отстранете отделилата се мазнина и прибавете към соса лютите чушки, 1 ч.л. сусам, доматите, захарта, кориандъра и анасона, ако е смлян. Пасирайте всичко, докато сместа стане гладка. Приготвения сос загрейте на огъня при непрекъснато разбъркване към него се прибавете настъргания шоколад и звездния анасон. Бъркайте, докато се разтопи.
Накрая прибавете бадемите и залейте бутчетата. Сложете ястието отново да се запече за 20 мин. и сервирайте с останалия сусам.
Добър апетит!