Ако и вие сте от хората, за които началото на пролетта е идеалната възможност да си отядат със спанак, защо не пробвате тази рецепта? Витаминозното растение, гъби, сирене, картофи и още вкусотийки в едно – комбинацията е много вкусна. Гаранция!
Необходими продукти:
300гр. гъби
400гр. спанак
5-6 бр.картофи обелени и нарязани на тънки шайби
1 ч.ч. сирене
1 връзка магданоз
4-5 стр. пресен лук
2с.л. лимонов сок
4 скл.чесън
чер пипер
мащерка
За заливката:
3 яйца
½ кофичка кисело мляко
сол
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете гъбите на лентички. Нарежете и лука и запържете половината от него като прибавите и гъбите.
Пържете ги, докато крайчетата им леко покафеният. Посолете ги и ги поръсете с мащерка и чер пипер. Изсипете сместа в намазана с краве масло овална тавичка.
Запържете и останалата половина от лука.Прибавете 2 скилидки чесън, нарязан на тънко, а след около минута сложете и спанака. Поръсете с 2 с. л. лимонов сок и сотирайте, докато спанака се слегне. После го отцедете и го объркайте със сиренето, 1/2 връзка магданоз нарязана на ситно, чер пипер и сол. Изсипете сместа върху гъбите и подравнете.
В предварително загрята мазнина сложете 2 скилидки чесън нарязан на едро. А след около 3-4 минути ги извадете с решетъчна лъжица. В същата мазнина изпържете картофите, докато леко се зачервят по краищата. Наредете ги върху спанака.
Разбийте 3 яйца и ги прибавете към ½ кофичка кисело мляко. Посолете и залейте ястието със сместа.
С помощта на вилица леко размърдайте картофите, за да се стече заливката надолу. Печете ястието в предварително загрята фурна до порозовяване.
След като го извадите, изчакваме малко да изстине и го обърнете в подходяща чиния. Поръсваме с магданоз и готово!