Рецепта за пухкав козунак!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Дами, събота срещу Великден е! С други думи, време е да запретнем ръкави и да направим празничните козунаци! Вярно, че ги има навсякъде на пазара, но няма нищо по-вкусно от домашно приготвения сладкиш. Затова, ако има ентусиасти да се заемат с това начинание, ето една традиционна рецепта за пухкав козунак.

 

Необходими продукти:

5 яйца

1 ч. л. сол

40 г мая (1 кубче)

250 г захар

250 мл мляко

60 г масло или 60 мл олио или зехтин

кората на един лимон

2 ванилии

1 кг брашно (козунакът може да поеме малко повече)

захар за поръсване

1 бр. жълтък за намазване

 

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура.

Разбийте яйцата, захарта, млякото, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и разтопеното масло. Разтворете маята в млякото и заедно с брашното ги добавете към останалите продукти.

Сега омесете тестото. То трябва да се меси дълго, така че, ако имате машина за хляб, най-добре оставете това на нея. След това оставете тестото да втаса поне за час и половина.

Когато е готово, направете фитили и ги оплетете на плитка! Сложете ги в подходяща тава и ги намажете с жълтък, разбит с малко мляко. Поръсете със захар. Оставете ги да втасат добре, докато удвоят обема си и ги печете във фурната на 180 С.

Да ви е сладко! 


 

Коментари към "Рецепта за пухкав козунак! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg