Дами, събота срещу Великден е! С други думи, време е да запретнем ръкави и да направим празничните козунаци! Вярно, че ги има навсякъде на пазара, но няма нищо по-вкусно от домашно приготвения сладкиш. Затова, ако има ентусиасти да се заемат с това начинание, ето една традиционна рецепта за пухкав козунак.
Необходими продукти:
5 яйца
1 ч. л. сол
40 г мая (1 кубче)
250 г захар
250 мл мляко
60 г масло или 60 мл олио или зехтин
кората на един лимон
2 ванилии
1 кг брашно (козунакът може да поеме малко повече)
захар за поръсване
1 бр. жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Разбийте яйцата, захарта, млякото, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и разтопеното масло. Разтворете маята в млякото и заедно с брашното ги добавете към останалите продукти.
Сега омесете тестото. То трябва да се меси дълго, така че, ако имате машина за хляб, най-добре оставете това на нея. След това оставете тестото да втаса поне за час и половина.
Когато е готово, направете фитили и ги оплетете на плитка! Сложете ги в подходяща тава и ги намажете с жълтък, разбит с малко мляко. Поръсете със захар. Оставете ги да втасат добре, докато удвоят обема си и ги печете във фурната на 180 С.
Да ви е сладко!