Ако си умирате за сладки изкушения, защо не пробвате да си приготвите ето тази рецепта, на която попаднахме. Сигурни сме, че един сладкиш с бадеми и сливи като този може да направи деня на всеки още по-хубав и усмихнат!
Необходими продукти:
4 с.л. безсолно масло
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. сурови бадеми
2/3 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. канола олио (може да заместите със слънчогледово олио)
2 големи яйца
1/3 ч.ч. прясно мляко
За отгоре:
4-6 узрели сливи (около 600 гр)
3 с.л. захар
1/2 ч.ч. сладко от сливи
1 с.л. калвадос
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната предварително на 180 градуса и поставете решетката на средното ниво.
Намазнете форма за торта с падащо дъно с диаметър 22 см с 1/2 с.л. масло.
За да приготвите сладкиша
Поставете брашното, бадемите, захарта и бакпулвера в кухненския робот и смелете докато сместа стане на едра прах.
Прибавете ванилията, останалото масло, олиото и яйцето и продължете с бъркането за няколко секунди, докато всичко се смеси. Не бива да разбивате дълго време, необходимо е просто съставките да се смесят.
Прибавете и млякото и продължете с разбъркването, докато сместа стане гладка.
Изсипете тестото в приготвената тавичка.
За да приготвите пълнежа
Обезкостете сливите с помощта на остър нож като ги издълбаете от към дръжката. Те трябва да останат цели (ще получите кръгла дупка на мястото на костилката). Ако не са добре узрели и са много твърди, леко ги надупчете с ножа. След това ги топнете във вода и ги оваляйте от всички страни в захар.
Поставете ги с дупката към дъното на тавичката като съвсем леко ги притиснете към тестото - при печене тестото ще бухне и ще ги обвие почти напълно.
Поставете формата в тавичка и печете за 50-60 минути или докато сладкиша стане златисто-кафяв отгоре. Извадете и оставете да поизстине.
Смесете сладкото от сливи с брендито и разбъркайте добре. С готовия сос намажете леко топлия сладкиш. Махнете стените на формата и извадете десерта. Нарежете го така, че във всяко парче да има поне половин слива.
Сервирайте го леко топъл.