Ром да си в България

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Цял живот съм била толерантна към малцинствата.Така съм възпитана. Така смятам, че е човешко. Принципно не би трябвало да съдиш за някого, според произхода му. Добре, обаче напоследък се сблъсквам с разни факти около ромите в България, които, меко казано, ме възмущават. И от тяхна страна, и от страна на, така нареченото ни, управление.

Имам позната, която работи като мед. сестра в една от най-големите болници в България. Скоро ходих да я взема от работа и да я водя на кафенце. Пред главния вход на болницата беше пълно с представители от „братята”. По принцип не е необичайна гледка. Обаче точно тогава се зачудих дали, след като са тук, имат здравни осигуровки? Попитах приятелката си и знаете ли какво ми отговори? Нямат! Но понеже и управата, и лекарите не искат скандали, ги приемат!

Веднага се сетих поне за 5-6 случая, в които ми се е налагало да посещавам медицинските заведения. Преди да питат, „Какво ти е?”, искат лична карта, за да те проверят в НОИ. Ако не си осигурен, си плащаш солено. За какво равенство си говорим тогава! То се оказва, че по-добре е да си ром в България.

Подариха им жилища! Какво направиха „онеправданите”? Буквално ги обезкостиха за дни! Опънаха чергите и каруците, надуха кючеците и хайде пак като в махалата! Защо не подарят жилища и на социално слаби българи?! А те също не са малко, повярвайте ми. И те имат нужда от „интеграция”. Не да бъхтят от сутрин до вечер и с малко късмет да изплащат двустайна панелка цял живот!

И това не е всичко. Ромските квартали не плащат ток! От години! Спират им го, а те си го пускат. И така игра на котка и мишка, докато енерго работниците не се откажат. Или не бъдат сплашени! Защото от ромите не се търси отговорност. Иначе се жалват: „Откъде пари?”.

Ами пита ли някой дядото от съседния апартамент, който стоя 7 дена безелектричество, докато събере пари да плати и сметката, и такса възстановяване?

Пита ли някой половината български домакинства как треперят като наближи датата за плащане? Защото, ако закъснеят с няколко дни, ще си останат на тъмно! Не, за тях има вариант молба за „разсрочено плащане”. И това сигурно е равенство?!

Да не засягам темата за масовите социални помощи, отпускани на ромите. Идващи от нашия джоб. Тях някои „добронамерени” журналисти категоризираха като мит!

И после: „Уважавайте ги, и те са хора!”.  Хора са, ама не е ли време да почнат да се държат като такива! Нямало работа? И за нас няма. Но не сме тръгнали на групички да преджобваме и безтова бедните си съграждани. Да не говорим за репутацията, която ни създават в чужбина. Защото там са българи, а тук са „потъпкани роми”.

Не, че няма достойни хора сред тях. Има! Аз самата познавам мъж, който работи на две места, грижи се за жена, две деца и болната си майка. Само че ромите като него се броят на пръсти. Ако бяха по-работливи и находчиви, щяха да се възползват от шансовете, които им се дават от нищото. Но, не - те предпочитат да са „жертви”. Така е по-лесно...

Не съм политик, не мога да кажа къде точно е решението. Знам само, че не е в насилието! Нито в игнориране или изопачаване на проблема. Може би, наистина трябва да има толерантност.  Но защо ли ми се струва, че тя трябва да е двустранна!


 

Коментари към "Ром да си в България":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg